Boeing varoitti Dreamlinerin ja 747-8 -koneiden moottoreiden jäätymisongelmista

Genx_enginesBoeing on varoittanut lentoyhtiöitä mahdollisista moottoreiden jäätymisongelmista uusissa 787 Dreamlinereissa ja 747-8 -koneissa, kertoo uutistoimisto Reuters. Valmistaja kehottaa yhtiöitä välttämään lentämistä korkealla olevien ukkospilvien läheisyydessä.

Boeingin mukaan huhti-marraskuun välillä on ilmennyt kuusi tapausta joissa GE:n valmistama moottori on korkealla lennettäessä yllättäen menettänyt tehoja hetkellisesti. Tapauksista viisi sattui 747-8 -koneille ja yksi Dreamlinerille.

Japan Airlines on poistanut Dreamlinerit kokonaan käytöstä tietyillä reiteillä, joita ovat Tokio-Sydney, Tokio-Delhi ja Tokio-Singapore. Koneilla operoidaan normaalisti kotimaanlentoja.

Japan Airlinesin Boeing 787 Dreamliner saapuu ensimmäiselle konetyypin vierailulle Helsinki-Vantaalle.Boeingin mukaan koneiden pitäisi välttää korkealla olevia ukkospilviä pitäen niihin jopa 50 merimailin etäisyyttä. Moottorivalmistajan mukaan ongelmat johtuvat jääkiteistä, jotka muodostuvat puhaltimen taakse ja irrotessaan menevät koko moottorin läpi.

Molemmissa Boeingin koneuutuuksissa on käytössä GE Aviationin GEnx-1B ja GEnx-2B -moottorit. Vaihtoehtoisena moottoreina 787-koneisiin on tarjolla myös Rolls-Royce Trent 1000 -moottori.

Boeing 747-8I ja -8F sekä 787 Dreamliner -koneita on käytössä viidellätoista operaattorilla. Boeing ja GE työskentelevät tiiviisti asian ratkaisemiseksi. Valmistajat toivovat ongelman ratkeavan ohjelmistopäivityksellä.