Brysselin lentokenttä avataan - kolme ensimmäistä lentoa nousee ilmaan sunnuntaina

Brussels_Airlines_fleet(päivittynyt 3.4 klo 15.05) Brysselin Zaventem avautuu matkustajaliikenteelle 12 päivää tuhoisien pommi-iskujen jälkeen sunnuntaina 3. huhtikuuta. Ensimmäisenä päivänä taivaalle nousee symbolisesti vain kolme Brussels Airlinesin lentoa eikä saapuvia lentoja ei oteta vielä vastaan lainkaan.

Lennot Brysselistä jatkuvat sunnuntaina 3. huhtikuuta Brussels Airlinesin lennoilla. Ensimmäiset kolme lentoa suuntautuvat Faroon, Turiniin ja Ateenaan. Lähipäivien aikana kapasiteettia nostetaan ja myös saapuvia lentoja aletaan ottaa vastaan.

Myös muut lentoyhtiöt, kuin Brussels Airlines voivat aloittaa lennot Brysselin Zaventemiin lähipäivinä. Aikataulujen osalta tehdään vielä viimeisiä suunnitelmia.

Lentokentän kapasiteetti on tilapäisjärjestelyjen takia erittäin rajallinen eivätkä kaikki operaattorit voi vielä jatkaa lentojaan Bryssellin. Finnair on perunut kaikki Brysselin lentonsa 5. huhtikuuta saakka. Finnair palaa Brysselin-reitille keskiviikkona 6. huhtikuuta. Tuolloin yhtiö lentää kaksi vuoroa Zaventemiin, jotka ovat AY813/AY814 sekä yöpyvä AY815.

"Olen erittäin tietoinen siitä, että kaikki lentoyhtiöt haluavat palata Brysseliin. Lupaan henkilökohtaisesti, että Brysselin leentoasema tekee kaiken voitavansa nostaakseen kapasiteettia nopeasti", sanoi Brysselin lentoaseman toimitusjohtaja Arnaud Feist.

Operaatiot nostetaan pikkuhiljaa lentokentän maksimiin, joka on tällä hetkellä 800 lähtevää matkustajaa tunnissa. Normaaliosoissa Brysselin lentokentän läpi kulkee jopa 5000 matkustajaa tunnissa ja päivittäisiä operaatioita on noin 650. 

Brysselin lentokentälle voi toistaiseksi saapua vain taksilla. Juna- ja bussiliikenteen avaamista suunnitellaan tulevien päivien aikana. Matkustajia kehotetaan saapumaan lentokentälle vähintään kolme tuntia ennen lennon lähtöaikaa.

Matkallelähtöä hidastavat tilapäisjärjestelyt sekä uudet turvatoimet, joita matkustaja kohtaa saapuessaan lentoasemalle sekä sen jälkeen vielä ennen lähtöaulaa.

Saapuvien matkustajien osalta ei ole tarvittu erityisjärjestelyjä, sillä tuloaula vaurioitui pommi-iskujen seurauksena vain hieman.

 
Vaurioituneen lähtöhallin korjaus kestää pitkään

Lentokenttäyhtiö ei ole vielä julkistanut mitään tarkkoja aikatauluja pommi-iskussa vaurioituneen lähtöhallin avaamisen osalta. Suunnitelmissa on kuitenkin saavuttaa täysi kapasiteetti ennen lomautta eli kesäkuun lopulla tai heinäkuun alussa.

Lähtöhallissa on aloitettu purkutyöt, joiden myötä vaurioituneet rakenteet puretaan. Lähiviikkojen aikana tehdään strateginen suunnitelma rakennustöistä.

Työ tehdään kahdessa vaiheessa, joista ensimmäisen aikana keskitytään lähtöselvitystiskien toimintojen palauttamiseen. Toisessa vaiheessa keskitytään muihin avauksen eteen tehtäviin töihin.

Päivitys 3.4 klo 15.05: Lisätty tieto Finnairin avauksesta Brysseliin.

 Lue myös: