Brysselin lentokenttä on suljettu myös koko keskiviikon - kaikki lennot on peruttu

EBBR_cancelled_FLTs_2Brysselin Zaventemin lentokenttä on edelleen suljettuna keskiviikkona 23. maaliskuuta. Tiistaisten pommi-iskujen seurauksena tutkinnan jatkuminen ei mahdollista operaatioiden aloittamista.

Brysselin lentoaseman lähtöhallissa tapahtuneet kaksi räjähdystä aiheuttivat tiistaiaamuna lentoaseman evakuoinnin , lentojen perumiset sekä lentoaseman sulkemisen. Lentokentän rähjähdyksissä menehtyi kymmenen ja arviolta sata loukkaantui.

Lentoasemalla räjähtäneen kahden pommin lisäksi viranomaiset löysivät kolmannen räjähteen. Se tuhottiin hallitusti. Viranomaisten mukaan pommissa oli mm. nauloja ja joitain kemiallisia ainesosia. Lentoaseman lisäksi pommi räjäytettiin myös metroasemalla, jossa tuli lisää kuolonuhreja ja loukkaantuneita. Viranomaiseten lausuntojen mukaan kyseessä oli itsemurhapommitus. Iskujen tekijäksi ilmoittautui jo tiistai-iltana ISIS.

Brussels_Zaventem_wiki_KonstantinvonWedelstaedtTerrori-iskun tutkinnan takia lentoasema on yhä suljettuna ja kaikki lennot on keskiviikolta peruttu. Lentoaseman edustajan mukaan heillä ei ole pääsyä terminaaliin ja mahdollisia vahinkoja lentoaseman järjestelmille ei ole tässä vaiheessa päästy selvittämään.

Lentoasema tiedottaa jatkosta keskiviikkoiltana, kun se pääsee arvioimaan mahdollista lentojen aloittamista uudelleen torstain osalta. Brysselin Zaventemin (EBBR) lentoasemaa voi toistaiseksi käyttää ainoastaan siirtolentohin, pelastuspalvelun ja sotilaslentojen tarpeisiin.

Normaalisti Zaventemin kentällä on päivittäin noin 650 operaatiota. Iskupäivältä eli tiistailta lentoja peruttiin noin 500 ja 50 lentoa päätyi varakentille.

Brysselin toinen lentokenttä Charleroi (EBCI) on ilmoittanut, ettei sitä voi käyttää varakenttänä. Charleroi pyytää matkustajia tulemaan lentokentälle jo neljä tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Lentoyhtiöistä ainakin Ryanair operoi Brysselin lentonsa Charleroihin.

Euroopan komission ja Eurocontrollin yhdessä perustama European Aviation Crisis Coordination Cell (EACCC) on kokoontunut Brysselin iskujen takia.

EBBR_cancelled_FLTsFinnair on jounut iskun seurauksena perumaan myös kaikki keskiviikon lennot Brysselin ja Helsingin väliltä. Peruttuja lentoja ovat: AY816 (BRU-HEL), AY811 (HEL-BRU), AY812 (BRU-HEL), AY813 (HEL-BRU), AY814 (BRU-HEL), AY817 (HEL-BRU), AY818 (BRU-HEL).

Finnair tarjoaa peruttujen lentojen vaihtomahdollisuutta tai myöhästettyä matkustuspäivää 6. huhtikuuta saakka paikkatlanteen salliessa. Perutuista lennoista on mahdollista saada mös hinnan palautusta. Finnair tarjoaa vaihtoehtoisiksi kohteiksi Pariisia, Amsterdamia, Düsseldorfia ja Frankfurtia.


Ulkomisteriöltä päivitetty matkustustiedote Belgiaan

Suomen Ulkoministeriö päivitti tiistaina matkustustiedotteensa Belgian osalta, kun maassa oli pommii-iskujen seurauksena nostettu terrorismin uhkataso korkeimmaksi mahdolliseksi koko maassa.

Ulkoministeriö kehottaa noudattamaan erityistä varoivaisuutta ja suosittelee erityisesti omatoimimatkaajille matkustusilmoituksen tekemistä. UM: muistuttaa myös vakuutusturvan tarkistamisesta vakuutusehtojen ja voimassaolon osalta.


IATA tuomitsi iskut

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA tuomitsi Brysselin terrori-iskut ja esitti usean muun tahon tavoin osanottonsa uhrien omaisille.

"Viattomat ihmiset on murhattu tunteettomasti hyökkäyksellä ihmisyyttä vastaan. Ajatuksemme ovat uhrien, omaisten sekä heidän perheidensä kanssa", sanoi IATA:n johtaja Tony Tyler.

"Iskut nostavat ilmaan kysymyksiä lentokenttien turvallisuudesta. Matkustajien ja työntekijöiden turvallisuus tulee aina ensimmäisenä. Ilmailuala jatkaa asian arvioimista yhdessä viranomaisten kanssa täyttääkseen vastuunsa kansalaistensa suojelemiseksi suunnitellusti ja koordinoidusti", jatkoi Tyler.

"Ilmailu edustaa hyvää. Se tuomaailman yhteen ja edistää erilaisten ihmisten ja kulttuurien ymmärtämistä. Terrori-iskujen tekijät tietävät tämän ja se saa heidät ottamaan lentoliikenteen kohteekseen. Terroristit eivät kuitenkaan koskaan onnistu tuhoamaan halua ja oikeutta matkustaa, tutkia ja oppia uutta maailmasta", päätti Tyler.

Belgia: matkustustiedote

Lue myös: