Brysselin lentokenttä suljettu pommi-iskujen takia - Finnairin kone laskeutui varakentälle (video)

Brussels_Zaventem_wiki_KonstantinvonWedelstaedt(Päivittynyt 17.28) Brysselin Zaventemin (EBBR) lentokenttä on suljettu lentoliikenteeltä toistaiseksi, kertoo Eurocontrol. Lisäksi Brysselin julkinen liikenne on keskeytetty. Terminaalista nousi savua pommi-iskujen jäljiltä. Turvataso koko Belgiassa on nostettu korkeimpaan mahdolliseen. Valvontaa on tehostettu myös Suomen lentoasemilla.

Brysselin terminaalissa tapahtunut räjähdys rikkoi terminaalirakennuksen ikkunoita ja sai ihmiset pakenemaan paikalta. Brysselin lentoasema raportoi kahdesta aamukahdeksalta tapahtuneesta räjähdyksestä. Paikalla on kerrottu useista jopa kymmenestä kuolonuhrista. Terminaalit evakuoidaan ja kaikki lennot on peruttu.

Molemmat lentoaseman räjähdyksistä tapahtuivat lentoaseman mukaan lähtöselvitysalueelle. Belgian RTBF:n mukaan lentoaseman lisäksi pommi olisi räjäytetty myös Maelbeekin metroasemalla.

Viimeisimpien tietojen mukaan ainakin 34 ihmistä on menehtynyt iskuissa. Haavoittuneita on yli sata, monet heistä vakavassa tilassa. Belgian media kuvailee tekoja itsemurhapommituksiksi.

Lentoliikenne Brysselissä on keskeytetty toistaiseksi samoin kuin juna- ja metroliikenne. Ihmisiä kehotetaan pysymään pois lentoasema-alueelta. Lentoasema tiedotti koko lentoasemaoperoinnin pysäyttämisestä toistaiseksi. Viimeisimmän tiedon mukaan lentoasema on suljettu keskiviikkoaamuun 23. maaliskuuta kello 06.00 saakka.

Turvallisuustaso on nostettu maksimiin koko Belgiassa. Maassa pidätettiin vast'ikään Pariisin terrori-iskujen päätekijä.

Brysseliin matkalla olleet lennot ovat kääntyneet takaisin lähtökentilleen tai laskeutuneet varakentille. Finnairin Brysselin lento laskeutui varakentälle Amsterdamiin.

Finnair kertoo peruvansa joitain Brysselin lentoja pommi-iskujen seurauksena. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaihtaa 22.–23. maaliskuuta varatut Brysselin lennot lennoille Pariisiin, Amsterdamiin, Düsseldorfiin tai Frankfurtiin yhden kerran ilman kuluja paikkatilanteiden salliessa 6. huhtikuuta saakka. Perutuista lennoista on vaihtoehtoisesti myös mahdollisuus hakea lipun hinnan palautusta.

Finnairin perumat Brysselin lennot ovat:

22.3.: AY812 (BRU-HEL), AY813 (HEL-BRU), AY814 (BRU-HEL), AY817 (HEL-BRU), AY818 (BRU-HEL), AY815 (HEL-BRU)
23.3.: AY816 (BRU-HEL), AY811 (HEL-BRU), AY812 (BRU-HEL)

 Brysselin kansainvälinen lentoasema on Belgian suurin lentokenttä, jonka kautta kulkee vuosittain noin 23,5 miljoonaa matkustajaa. Lentokenttä on Lufthansa konserniin kuuluvan Brussels Airlinesin kotikenttä.

Suomessa Finavia kertoo lisänneensä valvontaa lentoasemillaan. Myös Suomenlahden Merivartioston rajatarkastusosasto on tehostanut valvontaansa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lentoliikenne Suomessa jatkuu muutoin normaalisti.

 

 

 

Päivitys 11.19: Lisätty tieto Finnairin päätöksestä perua Brysselin lentoja.
Päivitys 11.57: Lisätty tieto Merivartioston valvontatason nostosta Helsinki-Vantaalla
Päivitys 14.00: Tarkennettu menehtyneiden määrää
Päivitys 17.27: Lisätty tieto Finnairin perumasta lennosta 23.3 osalta sekä muutettu Finnairin aiemmin ilmoittama lipunvaihtoon oikeuttava päivämäärä kuulumaan 23.3 (24.3 sijaan).