Brysselin lentokenttä valmistautuu uudelleen avaukseen - suljettuna vielä koko keskiviikon

Brussels_Airlines_fleet(päivittynyt 29.3 klo 12.00) Brysselin Zaventemin lentoasema valmistautuu terrori-iskujen jälkeen osittaiseen matkustajalento-operaatioiden avaamiseen. Aikataulua osittaiselle avaamiselle ei tosin ole varmistettu. Lentokentän kerrottiin pysyvän suljettuna ainakin tiistain 29. maaliskuuta mutta tiistaiaamusta selvisi, että lentokenttä on suljettuna myös keskiviikon 30. maaliskuuta. Lentoyhtiöt peruivat keskiviikon lentojaan.

Brysselin lentoasema tiedotti maanantaina 28. maaliskuuta valmistelevansa toimintojen osittaista avaamista matkustajalentoliikenteelle. Aikataulu on yhä avoin ja lentokenttä pysyy tiistaina 22. maaliskuuta tehtyjen pommi-iskujen seurauksena suljettuna edelleen ainakin keskiviikkona 30. maaliskuuta.

Lentoasemaa on iskujen jälkeen käytetty ainoastaan siirtolentoihin, yleisilmailukäyttöön sekä etsintä- ja pelastustoimen tarpeisiin sekä sotilaslentoihin. Myös rahtilentoja on voitu jatkaa. Toistaikseksi kaikki siviililentokoneiden lennot on altistettu slot-menettelyn piiriin.

Viimepäivinä lentoasemalla on tehty yksityiskohtaisia arvioita terminaalin infran toimivuudesta sekä mietitty vaihtoehtoisia tapoja toimintojen osittaiseen avaamiseen. Aikataulu riippuu usean eri prosessin etenemisestä. Nopea avaaminen ei onnistu pommi-iskun tekemien tuhojen takia.

Lentoasemalla on viime torstaista lähtien tehty töitä väliaikaisten rakenteiden eteen. Luvassa on lisää turvatoimia, jotka otetaan käyttöön kaikilla Belgian lentoasemilla hallituksen ohjeistuksen mukaan.

Lähtevien matkustajien osalta lentoaseman ensimmäiseen kerrokseen on rakennettu tilaipäinen lähtöaula, jossa on check-in -palvelut sekä matkalaukun jättömahdollisuus. Sieltä on järjestettu erillinen kulku turvatarkastukseen.

Saapuvien matkustajien osalta on selvitetty mahdollista bussikuljetusta lentokonehallien kautta.

Jotta osittainen avaaminen olisi mahdollista tulee ensin varmistaa, että väliaikaiset rakenteet vastaavat rakennus- ja paloturvallisuusvaatimuksia. Matkustajavirtojen kulku tulee todentaa simulaatiolla, jotta kaikki menisi sujuvasti. Edellisten lisäksi asialle tarvitaan myös viranomaisten lupa, joka tarkastaa myös käyttöönotettavat uudet turvajärjestelyt.

Tarkastukset rakennustöiden ja paloturvallisuuden osalta tehdään väliaikaisten järjestelyjen osalta tiistaina 29. maaliskuuta. Saman päivän aikana on määrä suorittaa simulaatio myös matkustajavirtojen toimivuudesta check-in -alueella.

Sen suorittavat noin 800 lentokentän työntekijää. Mukana simulaatiossa ovat useat konsultit muilta lentoasemilta, Poliisi, Puolustusvoimat sekä Belgian siviili-ilmailuviranomainen BCAA.


Lentoja peruttu ja siirretty muille lähikentille

Finnair on perunut lentonsa kuluvan maanantain lisäksi myös tiistailta sekä ensimäisen Bryssel-Helsinki paluulennon torstailta 31. maaliskuuta. Peruuntumisen seurauksena Finnair on pyrkinyt lentämään suuremmilla koneilla Amsterdamiin ja Düsseldorfiin.

Matkustajat ovat voineet vaihtaa matkustuspäivää 12. huhtikuuta saakka, jos heidän Brysselin lentonsa on peruttu. Myös kohteen vaihto onnistuu paikkatilanteesta riippuen Pariisiin, Amsterdamiin, Düsseldorfiin tai Frankfurtiin aikavälille 22. - 12. huhtikuuta.

Zaventemin kotikentän ollessa suljettuna on lentoaseman pääoperaattori Lufthansa-konserniin kuuluva Brussels Airlines operoinut Euroopan-lentojaan Liegestä ja Antwerpenista 24. maaliskuuta lähtien.

Operointia jatketaan vaihtoehtoisilta kentiltä siis vielä ainakin 30. maaliskuuta. Kaukolentoja yhtiö on lentänyt Brysselin sijaan Zürichistä ja Frankfurtista kohteisiinsa Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa.

Normaalina päivänä Brysselin Zaventemin lentoketällä on noin 650 operaatiota.

Päivitys: 29.3 klo 12.00: Päivitetty tieto lentokentän pysymisestä suljettuna myös keskiviikon 30.3 sekä lisätty peruttuja lentoja ja päivitetty päivämäärät. Lisäksi päivitetty otsikkoon tiistain sijasta keskiviikko.