CASA C295 saa kyvyn tuhota merimaaleja

C295marte_AirbusAirbus Military -ryhmän tuotteisiin kuuluva CASA C295 -kuljetuskoneen meritoimintaversio Persuader on lentänyt varustettuna MBDA Marte Mk2/S -merimaaliohjuksella. Tässä vaiheessa on kyse vasta aseen siipiripustimessa kuljettamisen kokeilusta. Koelaukaisut tehdään myöhemmin.

Aiemmin C295 on jo kuljettanut Mk.46-torpedoita, jotka on tarkoitettu erityisesti sukellusveneiden tuhoamiseen. Nyt aseistukseen liitettävä Marte on keskipitkän matkan pintamaaliohjus. Sen toimintatapa on "fire and forget" eli ase hakeutuu laukaisun jälkeen itsenäisesti kohteeseensa.

Matala lentorata lähellä meren pintaa vaikeuttaa Marten torjuntaa. Matkalento tapahtuu inertiaohjauksella ja loppuvaiheessa ohjus hakeutuu maaliin aktiivisesti tutkansa avulla. Se pystyy toimimaan vahvan elektronisen häirinnän olosuhteissakin.

310 kiloa painava ja 3,85 metriä pitkä Marte Mk2/S kykenee tuhoamaan pienet alukset ja vaurioittamaan vakavasti suurempia 70 kilon taistelukärjellään. Ohjus on jo integroitu Agusta-Westland AW-101 ja NH Industries NFH90 -helikoptereihin.