China Eastern Airlinesin lentoturman syy yhä epäselvä - lento MU5735 syöksyi vuoristoon 21.3.2022

B-7876_270319Kaikkiaan 132 ihmistä menehtyi China Eastern Airlinesin Boeing 737-800 -matkustajakoneen maahansyöksyssä vuoristoalueelle Kiinassa 21. maaliskuuta 2022. Nyt vuosi turman jälkeen onnettomuuden syy on yhä epäselvä ja Kiinan siviili-ilmailuviranomainen CAAC jatkaa kerättyjen tietojen analysointia.

China Eastern Airlines lento MU5735 nousi 21.3.2022 kello 13.16 ilmaan Kunming Changshuin lentokentältä. Noin 64 minuuttia lentoonlähdön jälkeen se jätti 8900 metrin matkalentokorkeuden ja aloitti nopean syöksyn kohti maan pintaa.

Turmassa menehtyi 123 ihmistä ja yhdeksän miehistön jäsentä. Boeing 737-800 (B-1791) tuhoutui kovalla nopeudella tapahtunessa maahansyöksyssä lähellä Moyin kylää, joka sijaitsee Wuzhoun kaupungin läheisyydessä. Lennon määränpää olisi ollut Guanzhou.

Kiinan ilmailuviranomainen kertoo toteuttaneensa määräysten mukaisen perusteellisen lentoturvallisuustutkinnan.

Viimeisen vuoden aikana tekninen tutkimusryhmä on suorittanut tarkkoja tutkimuksia hylyn osille ja tarkastellut ohjainkomponenttien toimivuuksia sekä suorittanut erilaisia kokeita yli 100  lentokoneen osalle analysoiden onnettomuuden syitä

Onnettomuustutkintaryhmä on lisäksi tutkinut lentokoneen huolto-ohjelmaa, lentoyhtiön organisaatiota ja johtoa sekä tarkastellut lennonjohdon toimintaa, maapalveluja, turvatarkastuksia, matkatavaraa, rahtia ja postia sekä lentokoneissa kuljetettavia vaarallisia aineita. Näiden kaikkien tietojen valossa tutkintaryhmä on suorittanut analyyseja ja simulaatioita, joissa on käytetty lentosimulaattoreita sekä oikeaa lentokonetta.

Tekninen tutkintaryhmä on jo aiemmin suorittanut paikkatutkintaa, tietojen tarkastuksia, tehnyt henkilöhaastatteluja ja kokeellisia analyyseja.

CAAC luonnehtii lento-onnettomuutta monimutkaiseksi ja siihen liittyvien haasteiden seurauksena tutkinta on yhä kesken. Tutkijat jatkavat syväanalyysien parissa ja suorittavat aiemman tutkinnan perusteella uusia todentamisia. Tässä vaiheessa CAAC ei tiedota asiasta enempää.

Lue myös: