Dassault Aviation tuo Rafale-hävittäjän kylmäkokeisiin Rovaniemelle

ace17_rafale_1Ranskalainen hävittäjävalmistaja Dassault Aviation tuo Rovaniemelle yhden kaksipaikkaisen Rafale B -hävittäjän kylmätestausta varten maanantaina 28. tammikuuta. Lapin talven kylmimpään aikaan ajoittuvat testit kestävät noin viikon.

Testijakson ajan konetta säilytetään ulkona kylmässä ja sille suoritetaan käynnistyksiä ja rullauskokeita. Rafalen pakkasensietokykyä mittaava testaus tapahtuu pääasiassa maassa, mutta testeihin voi liittyä yksittäisiä lentoja Rovaniemen lähiharjoitusalueella.

ace17_rafale_4Lapin lennosto tarjoaa puitteet kylmätesteille, mutta testaukseen ei liity yhteistä lentotoimintaa.

Kyseessä on hävittäjävalmistajan oma kylmätestaus, joka ei ole Ilmavoimien mukaan ole osa HX-hanketta.

Rafale-hävittäjän ensilento tapahtui vuonna 1986. Hävittäjätyypin pääkäyttäjät ovat Ranskan ilma- ja Merivoimat sekä Egyptin Ilmavoimat. Konetyyppiä ovat tilanneet Intia ja Qatar.

Mikään käyttäjämaa ei operoi arktisissa olosuhteissa ja koneen tyyppihyväksynnästä ja koelennoista on aikaa. Dassault kerää siis mahdollisesti tuoretta dataa arktisista olosuhteista ajatellen Suomen HX-hanketta.

Dassault Rafale -hävittäjä on mukana Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa, jossa korvataan nykyisten F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky.

Dassaultin Rafale nähtiin ilmassa kesän 2018 Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä Tikkakoskella. Ensikertaa hävittäjätyyppi vieraili Suomessa toukokuussa 2017 monikansallisen ACE (Arctic Challenge Exercise) -harjoituksen aikana.

I100_Rafale
Lue myös: