Dassault Rafale esiintyy Ilmavoimat 100 -lentonäytöksessä Jyväskylän yllä

DAS17_Rafale_1Ranskan Ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa kahdella Dassault Rafale-monitoimihävittäjällä Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytökseen. Koneet nähdään Jyväskylän Tikkakoskella 16.–17. kesäkuuta 2018. Ranskalaisvalmisteinen Rafale on yksi ehdokas Suomen Ilmavoimien HX-hankkeessa nykyisen Boeing F/A-18 Hornetin seuraajaksi.

”Olemme talven aikana saaneet paljon kysymyksiä lentonäytöksessä esiintyvistä koneista. Hienoa, että pääsemme nyt aloittamaan osallistujatietojen julkistamisen. Jatkoa seuraa lähiaikoina,” toteaa tapahtumajohtaja Jarmo Majapuro.

Rafale_landing_1”Näemme ilmassa Rafale-parin esityksen, jonka sisällöstä meillä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Saapuvaksi odotetaan kaikkiaan kolmea Rafalea, joista yksi on varakoneena”, kertoo Majapuro.

Rafale-monitoimihävittäjän valmistaja on ranskalainen Dassault Aviation, joka vahvisti jo aiemmin tulonsa lentonäytöksen maanäyttelyyn. Rafale on yksi HX-kandidaateista Ilmavoimien Boeing F/A-18 C/D -monitoimihävittäjän suorituskyvyn korvaajaksi.

Rafale_modelsDassault Rafale vieraili ensikertaa Suomessa toukokuussa 2017 Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien järjestämän monikansallisen Arctic Challenge Exercise 2017 -harjoituksen aikaan. Tuolloin Rovaniemellä vieraili kolmen Rafalen lisäksi myös Mirage-hävittäjiä.

Ranskan Ilmavoimien käytössä on yksipaikkaisia Rafale C sekä kaksipaikkaisia Rafale B -hävittäjiä. Niiden lisäksi Ranskan laivastolla on käytössä koneesta myös  tukialuskäyttöön soveltuva Rafale M.

ilmav_100_lentonaytos_logoSuomen Ilmailuliiton järjestelyvastuulla oleva Ilmavoimat 100 -lentonäytös järjestetään Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla 16.–17. kesäkuuta 2018.

Lentonäytösohjelman kerrotaan etenevän kolmessa vaiheessa historiasta nykypäivään. Lento-ohjelman lisäksi tapahtumaan on luvassa laaja maanäyttely, jossa on myös Suomen Ilmavoimamuseon historiallisia koneita. Lentonäytös järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa.

Lue myös: