Saab tuo täysikokoisen Gripen E -mallin Tikkakosken Ilmavoimat 100 -lentonäytökseen

Gripen_rollout_museo_1Saab tuo täysikokoisen JAS 39 E Gripen -monitoimihävittäjän mallin Suomeen kesän Ilmavoimat 100-vuotisjuhlalentonäytökseen. Hävittäjän FSR (Full Size Replica) -malliin pääsee tutustumaan Tikkakoskella 16.–17. kesäkuuta.

Suomen ilmavoimien 100-vuotisjuhlien kynnyksellä Saab kertoo tuovansa täysikokoisen Gripen E -hävittäjän FSR-mallin yleisön tutustuttavaksi Tikkakoskelle.

Gripen_rollout_museo_3Sen myötä yleisölle avautuu juhlalentonäytöksessä erinomainen mahdollisuus tutustua Gripen E -monitoimihävittäjän ohjaamoon ja koneen täysiin mittoihin. (Kyseinen Gripen-hävittäjän replika on nähtävissä otsikkokuvassa ja ohjaamokuvassa vasemmalla).

”Meille on ilo ja kunnia tuoda täysikokoinen Gripen E -hävittäjän malli yleisön eteen osana Suomen ilmavoimien 100-vuotisjuhlavuotta. Saabilla ja Suomen ilmavoimilla on pitkä ja osin yhteinen ilmailuhistoria. Tätä vankkaa sidettä haluamme vaalia myös jatkossa”, sanoo Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

gripen_3_rollout_2Saab JAS 39 E Gripen on seuraavan sukupolven hävittäjä, joka on rakennettu Gripenin aiemman C/D -version toimivalle jo entuudestaan vankan ja testatun järjestelmän perustalle.

Ruotsalaisvalmistaja painottaa, että Gripenin suunnittelussa ja valmistuksessa on alusta pitäen otettu huomioon käyttö- ja päivityskustannukset sekä pohjolan vaativat olosuhteet.

Saabin mukaan kesäkuussa 2017 käynnistynyt Gripen E -koneen koelento-ohjelma on edennyt suunnitelmien mukaisesti. Koelennoilla siirryttiin ylisooniselle nopeusalueelle lokakuussa 2017.

Gripen_rollout_Now_2Uutta konetyyppiä ovat tilanneet Ruotsi ja Brasilia. Tuotantokoneiden kokoonpano on ollut käynnissä jo pitkään ja ensitoimitusten on määrä alkaa vuoden 2019 aikana. Gripen E on ehdolla myös Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi käynnissä olevassa Ilmavoimien HX-hankkeessa.

Saab oli vahvasti mukana myös vuoden 2017 Suomi 100 -juhlavuoden lentonäytöksissä. Tuolloin kolme Gripen C -hävittäjää ja Draken esiintyivät Helsingin Kaivopuiston ilmailutapahtumassa, jonka jälkeen Gripen nähtiin ilmassa vielä Seinäjoen päälentonäytöksessä.

ilmav_100_lentonaytos_logoSuomen Ilmailuliiton järjestelyvastuulla oleva Ilmavoimat 100 -lentonäytös järjestetään Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla 16.–17. kesäkuuta 2018.

Lentonäytösohjelman kerrotaan etenevän kolmessa vaiheessa historiasta nykypäivään. Lento-ohjelman lisäksi tapahtumaan on luvassa laaja maanäyttely. Lentonäytös järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa.

Järjestäjä on luvannut tarkempia ohjelmajulkistuksia kevään 2018 aikana. Tapahtuman verkkosivut avattiin tammikuun aikana.

Ilmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytökseen odotetaan vahvaa näkyvyyttä kaikilta Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeen osallistujatahoilta. Mukana hävittäjähankinnassa ovat Boeing F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35 Lightning II, Dassault Rafale, Saab JAS 39E Gripen ja Eurofighter Typhoon.

Lue myös: