Saab tuo Kauhavalle suuret paviljongit - luvassa myös HX-hankkeeseen liittyvää ilma-aluskalustoa

SaabCH_1Saab esitteli Lentoposti.fi:lle virtuaalisesti Kauhavan lentonäytösalueelle pystytettäviä paviljonkirakennuksiaan sekä niiden sisältöä. Viiden rekan kolonna lähtee pian Linköpingistä kohti Kauhavaa. Paikalle on luvassa myös jotain HX-hankkeeseen liittyvää ja ilmateitse saapuvaakin kalustoa.

Saabin Suomen HX-kampanjajohtaja Magnus Skogberg esitteli yhtiön Kauhava Air Show'ssa nähtävää paviljonkirakennusta virtuaalisesti Lentoposti.fi:lle 12. elokuuta. Linköpingistä lähtee  pian matkaan kohti Kauhavaa viisi rekkaa, jotka kuljettavat kaikkiaan noin 50 tonnia materiaalia lentonäytökseen.

SaabCH_2Vierailu toteutettiin verkkoyhteyden kautta ohjattavalla "Segway"-laitteella johon oli kiinnitetty iPad. Ratkaisun avulla oli mahdollista liikkua paviljongissa ja tutustua sen sisätiloissa olevaan tarjontaan.

Kauhavan lentonäytöksen esittelyalueelle Saab rakentaa kaksi yleisölle avointa paviljonkia, joissa valmistaja esittelee ilmavoimien HX-hankkeeseenkin liittyviä tuotteita ja ratkaisuja. Luvassa on tietoa uudesta Saab 39 E Gripen -hävittäjästä, GlobalEye-monitoimivalvontakoneesta sekä sensoreista ja erityisesti tutkajärjestelmistä.

SaabCH_3Tietoa on pyritty esittämään kansantajuisesti. Muuta paviljonkien sisältöä ovat pienoismallit sekä videoseinät, joissa eri aiheita esitellään lyhyillä videoilla. Luvassa on mm. Suomea puhuvan koelentäjän Gripen E -esittely.

Yleisölle avointen tilojen lisäksi Saabin osastolla on tarjolla vain kutsuvieraille suunnattuja erillisiä esittelytiloja ja yhtiön perinteinen niin ikään kutsuvieraiden terassialue lentonäytöksen seuraamiseen.

Saab tulee paikalle laajalla osastolla ja esittelyä vetäneen HX-kampanjajohtaja Magnus Skogbergin mukaan kansalaisten kiinnostus Suomessa Saabin tuotteita kohtaan on ollut kovaa.

Paviljonkien tilat ovat yhteensä kooltaan noin 600 neliömetriä eli luvassa on näyttävä osasto, joka on kooltaan suurin mitä Saab on Suomessa aiemmin esitellyt.

Kyseessä on koronaviruspandemian takia todellinen erikoisvuosi. Kauhavalle onkin tämän myötä tehty erikoisjärjestelyjä ja Saabinkin osastolle samanaikaisesti pääsevien vieraiden määrää rajoitetaan.

Gripen_rollout_museo_3Paviljonkien lisäksi niiden ulkopuolelta on varattu myös alueita Gripen E -hävittäjän täysikokoiselle FSR-mallille (Full Size Replica) sekä HX-hankkeeseen liittyvälle oikealle lentokoneelle, joka on paikalla koko lentonäytöksen ajan.

Paikalle saapuvan koneen tyyppiä ei vielä kuitenkaan julkistettu. Saab on tarjonnut Suomelle HX-hankkeessa Gripen E/F -hävittäjiä sekä GlobalEye-monitoimivalvontakoneita. Gripen E -hävittäjän koelentokampanja on kuitenkin parhaillaan kovassa vauhdissa.

Gripen_FSRKauhava Air Show järjestetään 29.-30. elokuuta 2020. Kyseessä on Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös, jonka järjestelyistä vastaa Kauhavan Wanhan Ajan Lentopäivät ry.

Lentonäytöksen pääesiintyjäksi nousi 11. elokuuta tehdyn julkistuksen myötä Englannin kuninkaallisten ilmavoimien RAF:n taitolentoryhmä Red Arrows.

Lue myös: