Ilmavoimat 100 -lentonäytös tuo viisi hävittäjävalmistajaa Tikkakoskelle

ilmav_100_lentonaytos_logoIlmavoimat 100 vuotta -juhlalentonäytöksen maanäyttelyn järjestelyt ottivat harppauksen eteenpäin, kun viisi HX-hankkeessa mukana olevaa hävittäjävalmistajaa varmistivat osallistumisensa tapahtumaan. Kyseessä on siis maanäyttelyyn osallistumisen varmistaminen ja lentoesityksiin osallistuminen on vielä vahvistamatta.

Suomen Ilmavoimilla on parhaillaan käynnissä HX-hanke, jossa korvataan nykyisten Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien suorituskyky. Sen myötä Ilmavoimien 100-vuotisjuhlallisuuksien päätapahtuma eli Tikkakosken lentonäytös on suuren kiinnostuksen kohteena.

Lentonäytöksen maanäyttelyssä nähdään siis viisi ensilinjan hävittäjävalmistajaa. Suomen Ilmavoimien seuravaksi hävittäjäksi on ehdolla Boeing F/A-18 Super Hornet, Lockheed Martin F-35 Lightning II, Dassault Rafale, Saab JAS 39E Gripen ja Eurofighter Typhoon. Jälkimmäistä edustaa BAE Systems.

FAF_HN_1Kaikki mukana olevat yhtiöt rakentavat alueelle oman esittelytilan, jossa yleisö voi vierailla ja tutustua tarjolla olevaan teknologiaan. Näistä Saab oli jo aiemmin maaliskuun 2018 aikana varmistanut osallistumisensa maanäyttelyyn.

”Ihan vielä en pysty vastaamaan kysymykseen, nähdäänkö kaikkien valmistajien koneita ilmassa. Näytöksessä esiintyvät koneet eivät tavallisesti ole tehtaan omistuksessa olevia, vaan ne tulevat käyttäjämaiden ilmavoimista. Uskon, että virallisia uutisia on kerrottavana heti pääsiäisen jälkeen”, kertoo lentonäytöksen tapahtumajohtaja Jarmo Majapuro.

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen kertoi tiedotustilaisuudessaan tammikuussa, että lentokonevalmistajille lähetetään tarjouspyynnöt huhti–toukokuussa.

”Lentonäytös osuu siis HX-hankkeen kannalta mielenkiintoiseen kohtaan,” toteaa Majapuro.

Suomen Ilmailuliiton järjestelyvastuulla oleva Ilmavoimat 100 -lentonäytös järjestetään Jyväskylän Tikkakosken lentoasemalla 16.–17. kesäkuuta 2018.

Lentonäytösohjelman kerrotaan etenevän kolmessa vaiheessa historiasta nykypäivään. Lento-ohjelman lisäksi tapahtumaan on luvassa laaja maanäyttely, jossa on myös Suomen Ilmavoimamuseon historiallisia koneita. Lentonäytös järjestetään yhteistyössä Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa.

Järjestäjä on luvannut tarkempia ohjelmajulkistuksia kevään 2018 aikana. Tapahtuman verkkosivut avattiin tammikuun aikana.

Lue myös: