DC-10 taisteli tulta vastaan Kaliforniassa (video)

dc10_fire_coronafiredepartmentSammutuskoneeksi muunnettu McDonnell Douglas DC-10 on ollut käytössä Etelä-Kaliforniassa maanantaina 5. elokuuta syttynyttä pensaspaloa sammutettaessa. Corona Fire Department julkaisi vaikuttavan kuvan, jossa kone pudottaa aivan asutuksen vieressä 45 000 litraa sammutusnestettä estämään liekkien etenemistä. Kuumuus ja kovat tuulet haittasivat sammutustöitä.

Cleveland National Forestissa lähellä Lake Elsinorea riehunutta paloa oli sammuttamassa 55 pelastusyksikön ohella myös viisi kiinteäsiipistä sammutuskonetta sekä yhtä monta helikopteria. Keskiviikkona Falls Fire -nimen saanut palo oli jo saatu rajatuksi.

dc102_fire_coronafiredepartmentTulipalon alta evakuoitiin useita asuinalueita. Seudulla on ollut runsaasti muitakin maastopaloja, joten sammutusyksiköt ovat olleet kiireisiä.

10 Tanker Air Carrier operoi kahta DC-10 Air Tanker -sammutuskonetta (T910 ja T911). Ne muunnettiin sammutuskäyttöön vuonna 2006 vanhoista matkustajakoneista. Toinen niistä on entinen Finnairin OH-LHB.

Koneisiin on asennettu rungon alle monilokeroinen tankki, johon mahtuu 45 000 litraa vettä tai sammutusnestettä. Säiliö pystytään täyttämään lentokentällä kahdeksassa minuutissa.

Sammutuskoneet pudottavat kuormansa varsin matalalta, jotta neste ei leviäisi liiaksi. Kaliforniassa haastetta tuovat vaihtelevat maaston muodot, joten koneet joutuvat lentämään lähes kukkuloiden rinteitä hipoen.

DC-10 Air Tankerin suuri sammutusteho on parhaimmillaan maastopaloissa, jotka leviävät kohti asutusta tuulen painamana. Tavoitteena on osua liekkirintaman ja suojeltavan kohteen väliin.

Air Tankerin kone on ollut liisattuna myös Australiaan maastopalosesongin ajaksi. Kilpaileva kone on Evergreen International Aviationin Evergreen 747 Supertanker, joka kuljettaa kohteeseen 78 000 litraa nestettä.

Suomessa käytetään metsäpalojen sammutuksessa yleensä helikoptereita, mutta myös lannoituskoneita on hyödynnetty.

Alla olevasta videosta ilmenee hyvin, mikä ero on alussa paloalueelta pois kaartavan pienemmän koneen ja DC-10 Air Tankerin kuljettaman sammutusnesteen määrässä. T.T.

Lue myös: