Vauhdikas video näyttää espanjalaiset CL-415-vesipommittajat tositoimissa

CL415_vimeoEspanjan viimeaikaiset laajat maastopalot uutisoitiin meilläkin, sillä asuuhan lähistöllä paljon suomalaisia. Sammutustöissä käytettiin myös tehtävään erityisesti suunniteltuja Bombardier 415 Superscooper -vesipommittajia. Vimeo-nettivideopalvelussa on nyt julkaistu vauhdikas video tästä matalalla tapahtuvasta vaarallisesta lentotoiminnasta.

Espanjan ilmavoimilla on kolme tällaista vesipommittajaa ja kaksi on tilauksessa. Kanadalainen Superscooper tunnettiin aiemmin nimellä Canadair CL-415. Potkuriturbiineilla varustettu kone on kehitysversio mäntämoottorisesta CL-215:stä. Näitä Pratt & Whitney R2800 -tähtimoottorikoneita Espanjalla on 14 kappaletta.

cl415_2_vimeoAmfibiona CL-215/415 pystyy tankkaamaan 6000 litran sammutusvesisäiliönsä lennossa viistämällä pitkin lähimmän sopivan vesialueen pintaa. Kaksi eräänlaista kauhaa osuu veteen, joka syöksyy ylös koneen säiliöihin. Videolta näkyy ohjaamon mittareista, miten nopeasti tankit täyttyvät, tyypillisesti noin 12 sekunnissa.

Matalalento vieraalla vuoristoisella alueella on aina vaarallista, eikä vähiten savun seassa tulipalojen läheisyydessä. Lisäksi lämpövirtaukset heittelevät koneita - videolla käy ilmi, miten rajusti ohjaimia joudutaan pudotusalueella käyttämään. Lisäksi ainaisena vaarana ovat mastot ja voimajohdot.

Eri käyttäjämaiden CL-koneita onkin tuhoutunut useita. Silti nämä amfibiot pystyvät sellaisiin sammutussuorituksiin, että riskit hyväksytään.

Ainakin toistaiseksi Vimeosta löytyvän 43 Grupo - Campaña 2012 by Ramos -videon teossa on käytetty uusia mikrovideokameroita, joita on sijoitettu eri puolille konetta. Ohjaamossa sellainen on ollut jopa polkimien takana.

 

Käyttäjä Hidroksen CL-415 -video (kestää katsomisen myös kokoruututilassa) : Vimeo