Egypti ostaa 30 Rafale-hävittäjää - jo vuoden kolmas hävittäjäkauppa Dassault Aviationille

Rafale_egypti(Päivittynyt klo 12.24) Egypti ja Ranska ovat Egyptin armeijan mukaan allekirjoittamassa kauppasopimuksen 30 Dassault Aviation Rafale-hävittäjän hankinnasta. Kyseessä on lisähankinta, sillä Egyptin ilmavoimat osti ensimmäiset 24 Rafale-hävittäjäänsä vuonna 2015.

Egyptin ilmavoimat ostaa 30 ranskalaisen Dassault Aviationin valmistamaa Rafale-hävittäjää.  Lopullisen sopimuksen allekirjoittamisen odotetaan tapahtuvan Pariisissa, jonne egyptiläisdelegaatio saapuu 4. toukokuuta. Kauppahinnan raportoidaan olevan 4,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 3,8 miljardia euroa.

"30 Rafalen myynti strategiselle kumppanille Egyptille on ratkaisevan tärkeä vientimenestys, joka turvaa suvereniteettimme ja 7000 teollisuustyöpaikan säilymisen Ranskassa kolmen vuoden ajan. Rafale osoittaa jälleen kerran teknologisen  ja operatiivisen erinomaisuutensa", sanoi Ranskan puolustusministeri Florence Parly.

Egyptin ilmavoimat osti 24 Rafale-hävittäjää vuonna 2015. Niistä kahdeksan on yksipaikkaista ja 16 kaksipaikkaista Rafalea. Yksi on menetetty harjoituslennolla tapahtuneessa onnettomuudessa vuonna 2019.

Kyseessä on jo kolmas vuoden 2021 aikana vahvistettava Rafale-kauppa. Alkuvuodesta Dassault Aviation on solminut sopimukset 18 hävittäjän kaupasta Kreikan kanssa ja 12 hävittäjän kaupasta Ranskan kanssa.

Rafale_ilmassa_2Rafale on ehdolla myös Suomen ilmavoimien HX-hankkeessa, jossa päätöksiä tehdään loppuvuodesta 2021.

Rafale-hävittäjän pääkäyttäjät ovat Ranskan ilma- ja merivoimat. Edellämainittujen kauppojen lisäksi Rafale-hävittäjiä on myyty myös Qatariin ja Intiaan.

Päivitys kello 12.24: Lisätty Ranskan puolustusministeri Florence Parlyn kommentti.

Lue myös: