Kreikka ja Ranska allekirjoittivat sopimuksen 18 Dassault Rafale -hävittäjän hankinnasta

Rafale_soppariKreikka ja Ranska allekirjoittivat 25. tammikuuta 2021 hankintasopimuksen Dassault Rafale -hävittäjistä Kreikan ilmavoimille. Lentoposti.fi uutisoi Kreikan suunnittelemansa hankinnasta jo syyskuussa 2020. Kreikka on Rafale-hävittäjän ensimmäinen vientiasiakas Euroopassa.

Sopimuksen allerkijoittivat Kreikan puolustusministeriön puolustushankinnoista vastaava johtaja Theodoros Lagios ja Dassault Aviationin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Eric Trappier. Allekirjoitustilaisuudessa Ateenassa oli paikalla myös Thalesin, Safranin ja MBDA:n edustajien lisäksi mm. Ranskan puolustusministeri Florence Parly sekä Kreikan puolustusministeri Nikolaos Panagiotopolous.

Rafale_modelsKreikka ostaa Ranskalta kaikkiaan 18 Dassault Aviation Rafale -hävittäjää. Odotusten mukaisesti osa hävittäjistä on uusia ja osa käytettyjä.

Sopimus sisältää kuuden uuden Rafale-hävittäjän lisäksi 12 Ranskan ilmavoimien käytettyä Rafalea sekä tuki- ja logistiikkapalveluita.

Kreikan parlamentin enemmistö hyväksyi Rafale-hankinnan äänestyksessä tammikuussa 2021. Hankinnan arvoksi on kerrottu 2,5 miljardia euroa.

Dassault Aviationin 45 vuoden mittainen yhteistyö Kreikan kanssa saa nyt jatkoa uusimman ensilinjan hävittäjän osalta. Ensimmäiset kuusi käyttetyä hävittäjää toimitetaan Kreikalle heinäkuusta 2021 lähtien yhden koneen kuukausivauhdilla. Uudet kuusi hävittäjää toimitetaan keväällä 2022 ja viimeiset kuusi käytettyä hävittäjää alkuvuodesta 2023.

 Rafale_ilmassa_6Kreikka on Dassault Rafale -hävittäjän ensimmäinen vientiasiakas Euroopassa. Rafale-hävittäjiä ovat hankkineet aiemmin Ranskan ilma- ja merivoimien lisäksi Egypti, Qatar ja Intia.

Dassault Rafale on ehdolla myös Suomen ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa nykyisten F/A-18 Hornet -hävittäjien suorituskyvyn korvaamiseksi. MH

Lue myös aikaisempi uutisemme Kreikan hävittäjähankinnasta: