Dassault Aviation toimitti ensimmäisen Rafale-hävittäjän Kreikalle - tilasi 12 käytettyä ja kuusi uutta

Rafale_Kreikka_1Dassault Aviation on toimittanut Istresin koelentokeskuksessa Kreikalle maan ilmavoimien ensimmäisen Rafala-hävittäjän. Kreikka oli Rafalen ensimmäinen vientiasiakas Euroopassa, kun maa tilasi ranskalaishävittäjiä tammikuussa 2021.

Dassault Aviationin johtaja Eric Trappier luovutti Istresissä Kreikan puolustusministeri Nikolaos Panagiotopoulokselle maan ilmavoimien ensimmäisen Rafale-hävittäjän. Toimitus tapahtui vain kuusi kuukautta sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.

Kreikka tilasi 26. tammikuuta 2021 kaikkiaan 18 Dassault Aviation Rafale-hävittäjää. Ensimmäiset kuusi hävittäjistä ovat käytettyjä Ranskan ilma- ja avaruusvoimien entisiä hävittäjiä. Niiden avulla koulutetaan kreikkalaislentäjät ja mekaanikot Tanagran lentotukikohdassa.

Ensimmäiset lentäjät ja 50 mekaanikkoa ovat olleet jo kuukausien ajan koulutuksessa Dassault Aviationin koulutuskeskuksessa Mérignacissa.

Rafale_Kreikka_2Kreikan tilaamista Rafale-hävittäjistä 12 on käytettyjä ja kuusi on kokonaan uusia hävittäjiä. Ensimmäiset kuusi käytettyä hävittäjää toimitetaan Kreikalle heinäkuusta 2021 lähtien yhden koneen kuukausivauhdilla. Uudet kuusi hävittäjää toimitetaan keväällä 2022 ja viimeiset kuusi käytettyä hävittäjää alkuvuodesta 2023. Hankinnan arvoksi on kerrottu 2,5 miljardia euroa.

Kreikka on Dassault Rafale -hävittäjän ensimmäinen vientiasiakas Euroopassa. Rafale-hävittäjiä ovat hankkineet aiemmin Ranskan ilma- ja merivoimien lisäksi Egypti, Qatar ja Intia. Kuluvan vuoden aikana Rafale-hävittäjiä on tilannut myös Kroatia, jonka lisäksi Ranska ja Egypti tekivät lisätilauksen hävittäjistä.

Dassault Aviationin valmistama Rafale-hävittäjä on ehdolla myös Suomen ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa korvaamaan nykyisten F/A-18 Hornetien suoristukyky.

Lue myös: