Erkka Petäjälle postuumisti Ilmailuliiton kultainen ansiomerkki - pelasti hyppääjätoverin

kultainen_ansiomerkki_ilmailuliittoSuomen Ilmailuliiton hallitus myönsi torstaina laskuvarjourheilija Erkka Petäjälle postuumisti Ilmailuliiton kultaisen ansiomerkin. Petäjä oli hyppykoneessa, joka syöksyi maahan Jämijärvellä pääsiäisenä 2014. Onnettomuuskoneesta ehti pelastautua laskuvarjoilla ohjaajan lisäksi vain kaksi hyppääjää.

Viimeisenä koneesta pelastautuneen laskuvarjourheilijan mukaan Erkka Petäjän antama apu poistumistilanteessa vaikutti ratkaisevasti siihen, että hän pääsi koneen lentäjän ovesta viime hetkellä ulos. Petäjä menehtyi maahansyöksyssä yhdessä seitsemän hyppääjätoverinsa kanssa.

"Petäjä on teollaan ilmailussa osoittanut ainutlaatuista epäitsekkyyttä ja urheutta, asettaen ilmailijatoverin hengen pelastamisen oman pelastumisensa edelle, tietoisena siitä, että auttaessaan toveriaan hän todennäköisimmin tulee itse menehtymään", Suomen Ilmailuliiton hallitus toteaa.

"Erkka Petäjän toiminta on ollut ainutkertaista, uhrautuvaa ja erityisen kunnioitettavaa. Petäjän toiminta ilmailussa on ollut kokonaisuutena tarkastellen pitkäjänteistä, tavoitteellista ja ansiokasta."

Harrasteilmailun runsaiden saavutusten lisäksi Petäjä oli vuodesta 2007 Ilmavoimien palveluksessa. Hän oli edennyt F/A-18 Hornet -hävittäjäohjaajaksi.