Etelä-Korean Busan Finnairin reittiverkoston lähitulevaisuuden uusi kohde

Fin_tail_1Etelä-Korean presidentin Suomen vierailun aikana julkistettiin merkittävä lentoliikenneuutinen. Odotettu Helsinki-Vantaan ja Etelä-Korean Busanin välisen suoran lentoreitin avaaminen sai sinetin. Kyseessä on Etelä-Korean Yeongnamin alueen ensimmäinen suora reitti Eurooppaan.

Jo yli kymmenen vuotta Etelä-Koreaan operoinut Finnair on saamassa maiden välillä toisen reittikohteen. Nykyinen kaukoreitti Soulin Incheonin lentoasemalle avattiin kesäkuussa 2008. Reittiavausta Busaniin on odotettu toteutuvaksi jo pidemmän aikaa. Viimeksi aihe on ollut esillä mm. Korean Timesilla toukokuussa 2018. Tuolloin reittiavauksen odotettiin toteutuvan jo edellisvuoden lopulla.

Korean tasavallan presidentti Moon Jae-in on valtiovierailulla Suomessa puolisonsa Kim Jung-sookin kanssa 9.–11. kesäkuuta 2019. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Sauli Niinistö yhdessä rouva Jenni Haukion kanssa. Tapaamisen aikana 10. kesäkuuta sinetöitiin muiden asioiden lisäksi myös Helsingin ja Busanin välisen suoran lentoreitin avaaminen. Finnair ei ole toistaiseksi tehnyt omia julkistuksia uudesta reitistä.

Etelä-Korean Soulissa järjestettiin kesäkuun 2019 alussa myös kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n AGM-kokous. Siellä ovat perinteisesti läsnä myös lentoyhtiöiden johtajat.

Busan on Etelä-Korean toiseksi suurin kaupunki ja siellä on 3,5 miljoonaa asukasta. Alueella on myös maan suurin teollisuuskeskittymä. Busanin Gimhaen lentokentältä on nykyisin tarjolla ainoastaan alueellisia lentoja ja tuleva reittiavaus Helsinki-Vantaalle avaisi merkittävät yhteyden ympäri maailmaan Finnairin reittiverkoston kautta. Gimhaen lentokentän kautta kulkee nykyisin vuosittain noin 10 miljoonaa matkustajaa.

Uusi reitti muuttaisi myös kilpailutilannetta Etelä-Koreassa, jossa toimivat mm. Korean Air ja Asiana Airlines.