EU ja Moldova sopivat maan pääsystä EU:n ilmailumarkkinoille

BlacklabeledEU ja Moldova ovat tiistaina allekirjoittaneet lentoliikennesopimuksen, jonka myötä Moldovasta tulee täysivaltainen partneri EU:n ilmailumarkkina-alueeseen.

EU komission Siim Kallaksen mukaan sopimus on tärkeä taloutta, kauppaa ja turismia vahvistava sopimus Moldovan ja EU:n välillä. Sopimus avaa ja yhdistää markkinoita luoden uusia mahdollisuuksia kuluttajille ja lentoyhtiöille.

Moldova yhdenmukaistaa lainsäädäntöään eurooppalaisen ilmailulainsäädännön ja normien kanssa sekä toteuttaa EU:n ilmailua koskevat säännöt kuten ympäristö, kuluttajansuoja, ilmaliikenteen hallinta, taloudellinen sääntely, kilpailuasiat ja sosiaaliset näkökohdat.

Sopimuksen myötä kaikki EU: n lentoyhtiöt voivat liikennöidä suoraan Moldovaan mistä tahansa EU:ssa. Liikennöinti vapautuu myös Moldovan lentoyhtiöille. Sopimus poistaa kaikki rajoitukset, hinnoista ja viikoittaisia vuoroista Moldovan ja EU:n välillä.

Moldovan ja EU-maiden välillä on suoria lentoja yhteentoista maahan (
Englantiin, Espanjaan, Irlantiin, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Latviaan, Portugaliin, Ranskaan, Romaniaan ja Saksaan).

Sopimuksen valmistelu aloittettiin kesäkuussa 2011 ja nyt on sovittu sen väliaikaisesta noudattamisesta kunnes lopullinen ratifiointi on saatu tehtyä.

EU on solminut samanlaisia sopimuksia myös
Länsi-Balkanin maiden, Marokon, Georgian ja Jordanian kanssa Neuvottelut Israelin kanssa ovat loppusuoralla ja sopimuksia ollaan tekemässä myös Ukrainan, Libanonin ja Tunisian kanssa.