EU komissio tutkimaan Gironan ja Reusin operaattoreita

eu_logoEU komissio on aloittanut tutkimuksen valtionapusääntöjen rikkomisesta, jonka kohteena ovat Espanjan Girona-Costa Bravan ja Reusin lentoasemilta operoivat yhtiöt.

Komissio sai toukokuussa 2012 valituksen Barcelonan El-Pratin lentokentällä toimivalta yhtiöltä Ryanairin markkinasopimuksista läheistiltä Gironan ja Reusin lentokentillä. Kantelussa sanottiin Ryanairin saaneen sopimuksella laitonta valtiontukea.

EU komissio aloittaakin nyt tutkimukset kaikista näillä lentoasemilla toimivista lentoyhtiöistä joilla on vastaavia markkinasopimuksia. Barcelonan, Gironan ja Reusin lentoasemia hallitsee Aena Aeropuertos S.A.

Sopimukset ovat pitäneet sisällään mainostuksia lähialueilla sekä erilaisia ehtoja liittyen näkyvyyteen ja operaatioiden laajuuteen näillä kahdella lentoasemalla.

Tutkimuksissa selvitetään myös ovatko Gironan ja Reusin lentoasemat saaneet välillistä hyötyä markkinointisopimuksista. Lentoasemat ovat mahdollisesti saaneet sopimuksilla helpotuksia kustannuksiinsa, kun normaalisti niiden olisi pitänyt itse huolehtia toimintansa kehittämisestä.

Saatujen tietojen perusteella komissio ei voi sulkea pois mahdollisuutta, että markkinointisopimukset antavat lentoyhtiöille ja/tai lentokentille perusteetonta etua kilpailijoihin verrattuna. Näin ollen sopimukset olisivat ristiriidassa sisämarkkinoiden kanssa.


Komissiolla myös useita muita lentoasemia

Komissiolla on parhaillaan käynnissä useita tutkimuksi ilmakuljetusten saralla. Muita tutkimuksen kohteina olevia ja olleita lentoasemia ovat Puolan Gdynia-Kosakowo, Saksan Memmingen, Italian Sardinian lentoasemat sekä Virolainen Estonian Air-lentoyhtiö.

Suomessa EU on tutkinutVaasan lentoaseman, jonka saama 320 000 euron tuki lentokentän modernisointiin todettiin valtionapusääntöjen mukaisesti kesällä 2013..