Experimental-rakentajien Kuhmo Fly In korvasi Jämin

kuhmonilmailukerho_logoKuhmo Fly In on tänä vuonna myös Suomen Ilmailuliiton virallinen experimental-rakentajatapahtuma. Perinteisesti itse koneensa rakentaneet ovat kokoontuneet Jämille, mutta siellä tapahtuma on vuosien varrella paisunut suhteellisen pienen piirin kokoontumisesta massiiviseksi suurelle yleisölle suunnatuksi lentonäytökseksi. Nyt experimental-väki kokoontui Kuhmon Ilmailukerhon neljättä kertaa järjestämään Fly In -tapahtumaan.

Tämän kesän Jämi Fly Inissä lauantaina kävijöitä oli lähes ennakkotoiveiden mukaiset 5500. Sunnuntain huonot sääennusteet aiheuttivat sen, että paikalle tuli vain 2500 katsojaa. Toki Jämillä riitti itsekin ilmailevia vieraita. Kentällä kävi viikonlopun tienoilla ainakin 160 erilaista ilma-alusta.

Perinteinen Experimental Fly In oli kuitenkin vain ilmailijoille suunnattu tapahtuma ja kävijämäärät huomattavasti pienempiä. Virallisen lentonäytöksen vaatimia lupia ei tarvittu, koska ilmassa nähtiin kentän normaalia toimintaa sekä satunnaisia esittelylentoja.

Pienimuotoisuus mahdollisti tiiviin kanssakäymisen vanhojen tuttujen ja uusien tuttavuuksien kesken. Alabaanan varteen pysäköityjen koneiden rivistöön tutustuminen ja keskustelut pilottien sekä rakentajien kanssa olivat tapahtuman suola. Nykyisin lentonäytöksen turva-alue sulkee alakentän koneparkin suureksi osaksi tapahtumapäiviä.

Neljä kertaa Kuhmon kamarimusiikkijuhlien tiimoilla järjestetty Kuhmo Fly In sai tänä vuonna myös Experimental Fly Inin arvon. Vaikka etelästä katsoen kenttä (EFKH) vaikuttaa olevan kaukana, se on itse asiassa keskellä Suomea.

Lauantaina Kuhmon kentälle oli saapunut viitisenkymmentä konetta ja useita satoja vieraita. Experimental-kategorian koneita oli paikalla parisenkymmentä. Suomen Ilmailuliiton Vuoden rakentaja -palkinnosta kilpailee viisi koneprojektia.

Lauantaina ohjelmassa oli mm. liikenneministeri Merja Kyllösen tervehdys. Tapahtuman ympärille on kehitetty erilaisia aktiviteettejä. Kuppilatiimaa on taatusti luvassa runsain mitoin. Vuoden rakentajan -tittelin saaja julkistetaan sunnuntaina.

Kuhmon Ilmailukerhon kotisivu

Kuvia tapahtumasta: FlightForum

 Lue myös: