F-35-hävittäjät Royal International Air Tattoon tähtinä

F-35A_F-22Massiivinen Royal International Air Tattoo -sotilasilmailunäytös on parhaillaan käynnissä RAF Fairfordin tukikohdassa Englannissa. Tapahtuman tähdiksi nousivat itseoikeutetusti Lockheed Martin F-35 -hävittäjät, jotka esiintyvät nyt ensi kertaa suuressa kansainvälisessä ilmailunäyttelyssä. Ensi viikolla F-35 on esillä Farnborough International Airshow -tapahtumassa.

F-35-hävittäjien piti olla mukana jo RIAT- ja FIA-tapahtumissa vuonna 2014. Tuolloin konetyypille Yhdysvalloissa sattunut moottoripalo aiheutti kuitenkin lyhytaikaisen lentokiellon, joka esti siirtolennon Eurooppaan.

F-35B_F-35AEnsi kertaa F-35 ei kuitenkaan ole maanosassamme nähtävissä. Hollanti on ostanut F-35A-hävittäjiä ja kaksi sellaista vieraili maassa toukokuussa melutesteissä.

Samalla ne osallistuivat ilmavoimien lentonäytökseen Leeuwardenin tukikohdassa. Koneet herättivät Hollannissakin suurta kiinnostusta.

F-35B_168726RIAT-näytöksessä on mukana Yhdysvaltain merivoimien sekä Englannin meri- ja ilmavoimien F-35B-koneita (oikealla). Ne kykenevät lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskeutumiseen. Näitä ominaisuuksia on Fairfordissa esitelty suuren melun saattelemana.

Mukana on myös Yhdysvaltojen ilmavoimien USAF:n normaaleille kiitoradoille tarkoitettuja F-35A-versioita. Lightningit ovat lentäneet erilaisissa muodostelmissa USAF mm. F-22 Raptor-hävittäjän kanssa (otsikkokuvassa).

F-35A_125052Englannin oma F-35B on nähty taivaalla yhdessä myös Red Arrowsin Hawk-suihkuharjoituskoneiden ja Eurofighter Typhoonin muodostelmassa.

Seuraavaksi F-35 on esillä Farnboroughin ilmailumessuilla, johon osallistuu ainoastaan F-35B-koneita. Tapahtuma avautuu ammattilaisille maanantaina 11. heinäkuuta. Yleisöpäivät ovat seuraavana viikonloppuna.

F-35B_ZM137Uusille Queen Elizabeth -luokan lentotukialuksille on tilattu 24 lyhyeen lentoonlähtöön ja pystysuoraan laskuun kykenevää F-35B-konetta (STOVL, Short Take-Off, Vertical Landing). Näin häivehävittäjä jatkaa Harrier-koneiden perinteitä Royal Navyn tukialuksilla.

Kone otetaan palveluskäyttöön Royal Air Forcessa ja Royal Navyssä vuonna 2018. F-35 operoi tukialusten ohella myös maatukikohdista. Englannissa koneesta käytetään nimeä Lightning II. T.T.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja: