F-35:n käyttöönottoa ei ole tarvetta nopeuttaa - Hornetit vastaavat toimintaympäristön vaatimuksiin

HX_puranen_HNPuolustusministeriön HX-hankkeen ohjelmajohtaja Lauri Puranen toteaa uudessa blogissaan, että keskustelut ovat siirtyneet hävittäjähankkeesta puolustuskyvyn ja -yhteistyön isoihin linjoihin. Siihen liittyen Suomen HX-hankintapäätös tehtiin hyvissä ajoin ja F-35A -hävittäjät korvaavat F/A-18 Hornetit suunnitellusti vuosikymmenen lopulla.

 

Puranen totesi uudessa blogissaan, että Suomen ilmavoimien nykyiset F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät ovat oikein hyvin nykyisen turvallisuusympäristön vaatimusten tasalla eikä sen kannalta ole tarvetta uusien Lockheed Martin F-35A -hävittäjien käyttöönoton kiirehtimiselle.

Esiin Puranen nosti suorituskykyisen hävittäjän lisäksi myös osaavat hävittäjäohjaajat sekä taistelunjohtajat ja toimivan tukeutumisjärjestelmän.

Ohjelmajohtaja Puranen vieraili puolustusministeri Antti Kaikkosen seurueessa Lockheed Martinin tehtailla Fort Worthissä ja Eglinin lentotukikohdassa maaliskuun 2022 alkupuolella. Suomi odottaa vierailunkin perusteella saavansa ensimmäinen F-35A -hävittäjän  koulutuskäyttöön sovitussa aikataulussa vuonna 2025.

"On vierailun ja käymiemme keskustelujen perusteella selvää, että Lockheed Martin ymmärtää Suomen vaatimukset ja F-35-hankinnan merkityksen Suomelle", sanoi Puranen blogissaan.

Suomen delegaatio vieraili tuolloin myös Washingtonissa Joint Program Officessa (JPO) ja Defense Security Cooperation Agencyssa (DSCA). Suomi on nykyisin virallisesti F-35 -partnerimaa, joka pääsee pian osallistumaan myös F-35-hävittäjän käyttöön ja kehittämiseen liittyviin työryhmiin.

"Puolustuksen kehittäminen on erittäin pitkäjänteistä ja kauas katsovaa työtä. Tätä ei ole Suomessa unohdettu eikä sovikaan unohtaa, vaikka ajat eivät aina olekaan näin myrskyisiä kuin juuri nyt", päätti Puranen bloginsa.

 Defmin.fi ohjelmajohtajan blogi: F-35-käyttöönottoa ei ole tarvetta kiirehtää