JF eli Joint Fighter on Suomen Ilmavoimien uusien Lockheed Martin F-35A -hävittäjien tyyppitunnus

JF_1Suomen Ilmavoimien uuden Lockheed Martin F-35A Lightning II -kaluston tyyppimerkintä on JF. Se on johdettu englanninkielen sanoista Joint Fighter, jolla korostetaan koneen lisäarvoa ja merkitystä kaikkien puolustushaarojen suorituskyvylle.

Ilmavoimien uuden suorituskyvyn eli Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjien merkintä JF poikkeaa Ilmavoimien aiemmasta perinteestä, jonka mukaan tyyppitunnus on johdettu koneen nimessä esiintyneistä kirjaimista. Nykyisen Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän tyyppitunnus on HN ja sen edeltäjien Saab Drakenin tunnus oli DK ja Mikojan-Gurevitš MiG-21:n tunnus oli MG.

Keranen_F35_Pori_2022"Joulukuussa 2021 saimme päätöksen seuraavasta hävittäjästä F-35. Pitkän harkinnan jälkeen nimesimme tyyppitunnukseksi JF, Joint Fighter, ja kaluston numerointi alkaa 501:stä (JF-501). Lightning II ei ole yleisessä käytössä, vaan kaikki puhuvat F-35:stä", avasi Ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen nimeämisestä.

"Aikanaan Yhdysvalloissa kilpailtiin puolustushaaroille yhteisesti tulevasta hävittäjästä ja silloin kilpailu nimettiin Joint Strike Fighter -projektiksi – JSF. Tämä on vielä nykyään useammin käytössä kuin Lightning. F-35 tuo koko puolustusjärjestelmälle merkittävää suorituskykyä, jolloin on luontevaa nimetä kone puolustusvoimien yhteiseksi hävittäjäksi – JF", kertoi komentaja Keränen nimeämiseen vaikuttaneista perusteista.

LM_F35A_suomiKalusto numeroidaan konekohtaisesti alkaen tunnuksesta JF-501 ja päättyen tunnukseen JF-564. Myös se noudattaa perinteistä kaavaa sillä HN-kalusto oli HN-4xx -tunnuksin, HW-kalusto HW-3xx -tunnuksin, DK-kalusto DK-2xx -tunnuksin ja MiG-kalusto MG-1xx -tunnuksin.

Hävittäjälentolaivueiden 11 ja 31 perinteitä kunnioitetaan merkitsemällä laivuetunnukset Visentti (Hävittäjälentolaivue 11, Lapin lennosto) ja Ilves (Hävittäjälentolaivue 31, Karjalan lennosto) koneyksilöiden JF-511 ja JF-531 sivuvakaajien ulkopintoihin. 

F35_ripustimet_suojattuMerkinnät ovat matalaherätteisiä eli esimerkiksi kansallisuustunnuksen sinivalkoisen merkkikuvion värejä häivytetään. Kuvassa vasemmalla Yhdysvaltojen F-35 -hävittäjän siiven alapinnan kansallisuustunnus. Merkintöjen lopullinen koko ja tarkat sijainnit määräytyvät maalauskaavioiden yksityiskohtaisessa suunnittelussa. MH, HK

Lue myös: