Finavia ja Viron EANS jatkavat lennovarmistusyhteistyön kehittämisen selvittämistä

ATC_at_workFinavia ja virolainen Lennuliiklusteeninduse AS (EANS) jatkavat edelleen selvitystyötä lennonvarmisyhteistyöstä. Osapuolet allekirjoittivat loppuvuodesta  2014 puitesopimuksen kahdenvälisen yhteistyön kehittämisestä. Tavoitteena on entistä tehokkaampi ilmatilan käytön hallinta.

FINEST-puitesopimuksen avulla pyritään kehittämään tehokkaampia ja molempia osapuolia palvelevia ratkaisuja lennonvarmistusalan koulutuksen, tukipalvelujen, ilmatilahallinnan ja teknisen yhteistyön osalta. Yhteistyön avulla pyritään myös alentamaan lentoliikenteelle aiheutuvia kustannuksia.

Finavian mukaan se ja EANS ovat kumpikin esitelleet projektin alustavia tuloksia omistajavaltioilleen. Mikäli valtiot pitävät ennakkotarkastelun perusteella perusteltuna yhtiöiden yhteistyön tiivistämistä, niin asian selvittämistä jatketaan vuoden 2016 aikana.

Molemmat yhtiöt ovat mukana myös laajemmassa Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon yhteistyöhankkeessa eli NEFAB:issa. Se perustuu Yhtenäinen eurooppalainen ilmatila (SESAR) -lainsäädäntöön, jonka tavoitteena on entistä joustavammat palvelut asiakkaille valtakunnallisten rajojen yli.

 Yksi yhteistyön muoto on syyskuussa aloitettu virolaisten lennonjohtajien koulutus Finavian Avia Collegessa Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Lue myös aiempia uutisiamme Suomen ja Viron lennonvarmistuksen yhteistyöstä: