Finnair palauttaa aamu- ja iltalennot Tampereelle ja Turkuun - täydennetään bussikuljetuksilla

Norra_ATR_2Finnair palauttaa lentoyhteyden Helsinki-Vantaan ja Tampere-Pirkkalan sekä Turun välille vastatakseen elinkeinoelämän tarpeisiin. Keväällä 2022 tarjolle tulevat Norran ATR-koneilla operoitavat aamu- ja iltalennot, joita täydennetään kesäkaudella linja-autokuljetuksilla.

Finnair palauttaa lentoyteydet Tampere-Pirkkalaan ja Turkuun 27. maaliskuuta 2022 alkaen, kun liikenneohjelmaan tulee erityisesti alueiden elinkeinoelämälle tärkeät aikaisen aamun ja myöhäisen illan lentoyhteydet.  Finnairin Turun ja Tampereen lennot ovat olleet tauolla koronapandemian alkupuolelta keväästä 2020 asti.

Finnair tarjoaa linja-autoyhteyksiä lentoyhteyksien lisäksi Tampereen ja Turun reiteillä kesäkaudesta 2022 alkaen. Linja-autokuljetukset yhdistyvät sujuvasti ja saumattomasti Finnairin alkuillan lentojen aikatauluihin. Tavoitteena on Finnairin mukaan vähentää Turun ja Tampereen reittien hiilikuormaa, ja samalla varmistaa sujuvat yhteydet jatkolennoille myös taloudellisesti kestävällä tavalla.  

”Turku ja Tampere ovat tärkeä osa verkostoamme. Reittien matkustus painottuu kansainväliseen vaihtomatkustukseen, ja haluamme jatkossakin tarjota kokonaisuutena parhaan valikoiman yhteyksiä alueiden asiakkaille”, sanoo Finnairin liikennesuunnittelusta vastaava johtaja Perttu Jolma.  

”Tuomme Turkuun ja Tampereen lentoja täydentämään uudenlaisen linja-autoyhteyden, jonka tärkeänä tavoitteena on vähentää Turun ja Tampereen reittien hiilipäästöjä. Nämä reitit ovat verkostomme lyhyimpiä, ja vaikka niitä on operoitu energiatehokkaalla ATR-lentokonekalustolla, on niiden päästökuorma lennettyä matkustajaa kohti selvästi raskaampi kuin muiden verkostomme reittien”, Jolma sanoo.

”Eri liikennemuotojen yhdistäminen on tärkeä työkalu liikenteen hiilipäästöjen vähentämisessä, ja se on myös Suomen kansallisten päästövähennystavoitteiden mukaista", jatkaa Jolma.

Turun ja Tampereen lentojen aikataulutettu aika on 35 minuuttia, mutta varsinainen lentoaika on vielä lyhyempi, noin 25 minuuttia. Finnairin mukaan näin lyhyitä lentoja ei yleensä maailmalla lennetä kuin sellaisilla alueilla, joissa maasto on vaikeakulkuista ja lennoilla ylitetään esimerkiksi merialue tai vuoristoa. 

”Haluamme tarjota matkailijoille mahdollisuuden pienentää matkansa hiilijalanjälkeä vaihtamalla lennon linja-autoyhteyteen. Takaamme jatkoyhteyden varauksessa olevaan kohteeseen myös mahdollisessa häiriötilanteessa”, kertoo Jolma. 

Liikennemuotojen yhdistäminen on kasvava trendi, ja Euroopassa käydään jo laajemminkin keskustelua siitä, miten eri tavoin lyhyiden lentojen määrää voidaan rajoittaa. Helsinki-Vantaan lentoasemasta kehittyy multimodaalimatkakeskus, joka yhdistää lentoliikenteen linja-autoyhteyksiin sekä raideliikenteeseen.

Finnairin asiakasdataan perustuvan selvityksen mukaan valtaosa Turusta tai Tampereelta ulkomaanmatkalle lähtevistä käytti muuta kuin lentoyhteyttä Helsinki-Vantaalle tulemiseen jo silloin, kun lennot lennettiin kattavasti. Sujuva, jatkoyhteyden takaava linja-autoyhteys tarjoaa mahdollisuuden vähentää hiilidioksidipäästöjä myös sellaisille asiakkaille, jotka muuten kulkisivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle omalla autolla.  

Turun ja Tampereen lentojen liput ovat varattavissa Finnairin verkkosivulta ja päivitykset lentojen varausjärjestelmään tehdään 9. marraskuuta. Linja-autoyhteyden liput tulevat myyntiin myöhemmin keväällä 2022, ja niitä myydään vain jatkolentoihin liitettyinä. Finnair on aloittamassa keskustelut mahdollisten liikennöitsijäkumppaneiden kanssa. Linja-autoyhteyksien pysäkit tulevat Tampereen ja Turun lentoasemille, sekä kaupunkien keskustoihin.  

Finnair palauttaa näin linja-autot osaksi palvelukokonaisuuttaan. Aiemmin Finnairin väreissä liikkunut Pohjolan liikenteen operoima Finnair City Bus -yhteys palveli matkustajia Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentoaseman välillä. Vuoro jäi tauolle maaliskuussa 2020, jonka jälkeen palvelu lopetettiin marraskuussa 2020.


Turun yhteyksien alustava aikataulu toukokuusta 2022 alkaen: 

  • Lento AY230 Turku – Helsinki 6.05–6.35 
  • Linja-auto Turun lentoasema 12.30 – Turun keskusta 13.00 – Helsinki-Vantaan lentoasema 15.00 
  • Linja-auto Helsinki-Vantaan lentoasema 17.00 – Turun keskusta 19.00 – Turun lentoasema 19.30 
  • Lento AY229 Helsinki – Turku 00.05–00.45  


Tampereen yhteyksien alustava aikataulu toukokuusta 2022 alkaen: 

  • Lento AY270 Tampere – Helsinki 6.05–6.40 
  • Linja-auto Tampereen lentoasema 12.30 – Tampereen keskusta 13.00 – Helsinki-Vantaan lentoasema 15.00 
  • Linja-auto Helsinki-Vantaan lentoasema 17.00 – Tampereen keskusta 19.00  – Tampereen lentoasema 19.30 
  • Lento AY269 Helsinki – Tampere 00.05–00.45  

Finnairin lisäksi Tampere-Pirkkalasta lentoja tarjoavat Air Baltic ja Ryanair. Turusta lentoja tarjoavat Wizz Air ja Air Baltic. Myös SAS aikoo palauttaa lentoyhteyden Tukholman Arlandan ja Tampere-Pirkkalan sekä Turun välille vuoden 2022 aikana. MH

Lue myös: