Finnair teki muutoksia liikenneohjelmaan - Mumbain reitti jää tauolle ja tekee paluun kesällä 2024

Finnair_A330Finnair kertoi  6. kesäkuuta päivittämässään tiedotteessa peruvansa lennot Intian suurimpaan kaupunkiin Mumbaihin elokuusta 2023 alkaen. Vielä syksyllä 2022 Finnair suunnitteli lisäävänsä lentoja Intian markkinoille. Kilpailu Intiassa on kiristynyt ja Air Indiakin on lisännyt verkostoonsa suoria mannertenvälisiä lentoja Yhdysvaltoihin.

Mumbai, joka on Intian suurin kaupunki ja maan taloudellinen ja logistinen keskus, palasi Finnairin reittiverkostoon kesäaikataulukaudella 2022. Elokuussa 2023 reitti jää tauolle eikä Finnair liikennöi Mumbaihin lainkaan talvikaudella 2023/2024. Finnair kertoo olevansa yhteydessä matkustajiinsa, joita muutos mahdollisesti koskee.

Finnairin mukaan Mumbai palaisi kohdelistaan kuitenkin jälleen kesäkaudella 2024. Finnair lentää Intiassa myös Delhiin, jonne päivittäiset lennot jatkuvat yhtiön tiedotteen mukaan normaalisti.

Toimintaansa uuteen ympäristöön sopeuttanut Finnair tasapainotti verkostoaan ja haki Venäjän ilmatilan sulun seurauksena uusia painotuksia idän lisäksi lännestä ja etelästä. Syyskuussa 2022 Finnair kertoi avoimia markkinoita löytyvän erityisesti Intiasta, mutta näillä vähemmän säännellyillä markkinoilla kilpailua olisi enemmän ja kustannukset olisivat määräävämmässä roolissa. Finnairin reittiverkostossa olivat tuolloin Delhi ja Mumbai. Suunnitelmissa oli vielä tuolloin, että lentoja Intian markkinoille aiottaisiin lisätä.

Mumbain ja Delhin lennoilta odotettiin todennäköisesti merkittävää määriä jatkomatkustajia Finnairin jatkolennoille Helsinki-Vantaalta kohteisiin Yhdysvalloissa. Finnair on aiemmin kuvaillut Pohjois-Amerikan ja Intian välistä laajentumissuuntaa luontevaksi.

Alkuvuodesta 2023 Intian oma lentoyhtiö Air India ilmoitti uudistavansa laivastoaan laajasti sekä panostavansa voimakkaasti Pohjois-Amerikan kohteisiin. Air India avasi uusia yhteyksiä erityisesti Mumbaista, joka yhdistyy nykyisin mm. New Yorkin JFK:lle ja Newarkiin sekä San Franciscoon. Air India lentää Mumbaista myös Frankfurtiin ja Pariisiin.

Finnair lensi matkustajalentoja Intian Mumbaihin aiemminkin vuosina 2007-2009 McDonnell Douglas MD-11 ja Airbus A340 -koneillaan. Vuonna 2009 lennot kuitenkin jouduttiin keskeyttämään kannattavuussyistä, sillä reitillä oli tuolloin merkittävästi ylikapasiteettia.

Finnair siirtäneekin kalustoa jälleen tuottavammille reiteille tai tekee kokonaan uusia avauksia. Kesän 2023 aikana Suomi allekirjoittaa uusia lentoliikennesopimuksia Brasilian ja Sint Maartenin kanssa. Toistaiseksi Finnair ei ole tehnyt julkistuksia uusista kohteista.

Lue myös:

Artikkeli: Finnairin Topi Manner: katsomme itään, etelään ja länteen – sopeudumme uusiin realiteetteihin