Finnairilta merkittävä valokuvalahjoitus Suomen Ilmailumuseolle Aeron alkuvuosilta

Ilmailumuseo_entrance_1Marraskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1923 perustettu Finnair on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista lentoyhtiöistä. Suomen Ilmailumuseo on tallentanut laajasti vuoteen 1968 Aero Oy:n nimellä kulkeneen yhtiön historiaa. Nyt museo saa kokoelmiinsa harvinaista kuva-aineistoa vuosilta 1923-1936.

Finnair on kuluvan syksyn aikana lahjoittanut museolle kolme nahkakantista albumia, ns. toimitusjohtaja Gunnar Ståhlen kuva-kokoelman. Insinööri Ståhle toimi Aero Oy:n toimitusjohtajana vuosina 1929-1945 – aikavälillä, jolle ajoittui yhtiön merkittävä laajentuminen niin henkilökunnan ja liikennekoneiden kuin lentoreittienkin osalta.

Albumit kattavat aineistoltaan vuodet 1923-1936, vaiheet yhtiön perustamisesta ja toiminnasta Katajanokalla aina Malmin maalentokentän toiminnan aloittamiseen.

Puolentuhatta laadukasta vedosta sisältävät albumit ovat merkittävimpiä yksittäisiä dokumentteja yhtiön historiasta ja ainutkertainen todiste Junkers -koneiden aikakaudesta suomalaisessa ilmailussa.

Albumikokonaisuus on saatavissa tutkittavaksi museon valokuva-arkiston käytänteiden mukaisesti ennakkovarauksella.


Gunnar Lihr -muistoseminaari

Gunnar_Lihr_2Finnairin 90-vuotista taivalta juhlistetaan Suomen Ilmailumuseolla lauantaina 30.11.2013 pidettävällä kansainvälisellä Gunnar Lihr –muistoseminaarilla.

Lentokapteeni Gunnar Lihr oli ensimmäinen kotimainen lentäjä yhtiössä tullessaan Aero Oy:n palvelukseen vuonna 1924.

Sotienväliseen aikaan keskittyvässä seminaarissa esitelmöivät lentoliikenteen historiaan perehtyneet tutkijat Suomesta, Saksasta, Ruotsista ja Virosta.

Seminaarin avaa Finnairin operatiivinen johtaja Ville Iho. Seminaarin ohjelma:www.ilmailumuseo.fi

Seminaarin tiedustelut ja liput saa museon asiakaspalvelusta.

Lue myös:

Artikkeli: Gunnar Lihr – Ensimmäinen suomalainen liikennelentäjä