Finnairilta tulosvaroitus - heikko jeni rasittaa yksikkötuottoja

Finnair_JAL_narita_2Finnair laskee vuoden 2013 liikevaihdon ja toiminnallisen liiketuloksen tulosohjeistustaan heikkenevän yksikkötuottokehityksen seurauksena. Lentoliikenteen heikko kehitys jatkuu Euroopan epävarmojen talousnäkymien ja Aasian hidastuvan kasvun vuoksi. Polttoainekustannusten odotetaan pysyvän korkeana 2013 viimeisellä neljänneksellä ja kysynnän kasvavan maltillisesti.

Finnair antoi tulosvaroituksen vain päivää ennen vuoden kolmannen vuosineljänneksen tuloksen julkaisemista. Heikko jeni rasittaa edelleen Japanin myynnin yksikkötuottoja ja lisäksi rahti- ja lomaliikenteen tuotot ovat heikentyneet. Finnair arvioikin vuoden 2013 liikevaihtonsa jäävän vuoden 2012 luvuista.

Jeni on Finnairin liiketoiminnassa merkittävä tulovaluutta ja dollari puolestaan merkittävä kuluvaluutta.

Lentoliikenteen yksikkökustannusten ilman polttoainetta (CASK excl. fuel) odotetaan laskevan vuodesta 2012. Mikäli yksikkötuottojen voimakas lasku jatkuu vuoden viimeisellä neljänneksellä, on mahdollista että Finnairin toiminnallinen tulos vuonna 2013 ei ole voitollinen.

Aemmin Finnair arvio liikevaihtonsa pysyvän heikon jenin takia vuoden 2012 tasolla mutta toiminnallinen tulos vuodelta 2013 olisi kuitenkin ollut positiivinen. Lentoliikenteen tulevassa kehityksessä nähtiin epävarmuutta jo tuolloin.

Finnairin osavuosikatsaus ajalta 1.1.-30.9.2013 julkaistaan huomenna perjantaina 25.10.2013

Lue myös elokuinen Finnairin Q2-tulosjulkistus: