FinnHEMS otti uudet Airbus Helicopters H145 -helikopterit käyttöön

EUROCOPTER_DIGIT-04173_1FinnHEMSin pohjoisen alueen tukikohdissa on otettu käyttöön uudet H145–helikopterit. Uusien koptereiden myötä toiminta-alue laajenee merkittävästi Kuopiossa ja Oulussa, tarjoten yhä useammalle alueen asukkaalle nopean avun.

FinnHEMSin Kuopion, Oulun ja Rovaniemen tukikohdissa on otettu käyttöön uudet Airbus Helicopters H145 -helikopterit (entinen tyyppimerkintä EC145 T2). Helikopterit otettiin käyttöön helmikuun lopussa. Ensimmäisenä uusi kopteri otettiin käyttöön Rovaniemellä.

H145 on päivitetty tyyppi Eurocopterin EC145-kopterista, ja siinä on muun muassa parempi suorituskyky, uudistetut moottorit ja fenestron-pyrstöroottori. Helikopterin ohjaamon osalta moderni avioniikka, jossa mm. perinteiset analogiset mittarit on korvattu kolmella digitaalisella näytöllä, parantaa miehistön tilannetietoisuutta oleellisesti.

Malli on myös luokkansa hiljaisimpia. Uuden helikopterin huippunopeus on noin 270 km/h ja sen toimintasäde on 680 km.

Uuden kopterin käyttöönotto laajentaa lääkärihelikopterin toimialuetta Kuopiossa ja Oulussa merkittävästi. Tämä tarkoittaa, että tehohoitotasoinen ensihoito tavoittaa nopeasti yhä useamman alueen asukkaan.

H145:ssa on myös aikaisempaa suurempi hoitotila, jolla on merkitystä silloin kun potilas kuljetetaan helikopterilla sairaalahoitoon. Hoitotila on suunniteltu täysin lääkärin ja hoitotyön tarpeiden näkökulmasta.

Kaikilla lääkintälaitteilla on oma paikkansa, ja varusteet ja laitteet on sijoitettu niin, että lääkäri yltää niihin omalta paikaltaan istuen. Pelkästään Rovaniemellä sairaalakuljetuksia on noin 150 vuodessa.

Pohjoisen alueen lentotoiminnasta vastaa Scandinavian MediCopter Ab.

Lue myös: