FinnHEMSin Itä-Suomen lääkärihelikopteritukikohta muutti Kuopioon

finnhems30_pirkanmaansairaanhoitopiiriFinnHEMSin Itä-Suomen lääkärihelikopteritukikohta muutti tiistaina 14. tammikuuta 2014 Kuopion lentokentälle Toivalaan. Muuton myötä lääkärihelikopteri tavoittaa aiempaa suuremman osan alueen asukkaista.

FinnHEMSin FH60-tukikohta on muuttanut uusiin tiloihin Kuopion lentokentälle. Muuton myötä aiempaa suurempi osa alueen asukkaista on lääkärihelikopteripalvelun piirissä. Kuopion tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä Pohjois- ja Etelä-Savon alueet aina Varkauteen, Suonenjoelle, Outokumpuun ja Iisalmen saakka. Uusina alueina palvelun piiriin tulevat mm. Lieksa ja Sotkamo.  Tukikohta sijaitsi aiemmin Joroisissa tilapäisessä ja toimintaan huonosti soveltuvassa kiinteistössä.

Muutto uuteen tukikohtaan sujui hyvin, eikä se aiheuttanut mitään katkoksia lääkärihelikopterin päivystystoimintaan. Muutto toteutettiin portaittain ja vain kriittisimmät toiminnot ja tarvikkeet siirrettiin varsinaisena muuttopäivänä. Päivystystoiminta siirtyi muutossa viimeisenä. Huolellisella suunnittelulla ja tarkkaan ajoitetulla IT-järjestelmien siirrolla turvattiin päivystystoiminnan häiriöttömyys. Muutosta vastasivat FinnHEMS, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja lentopalvelusta vastaava Scandinavian Medicopter Ab.

FinnHEMSin FH60-tukikohta sijaitsee Kuopion lentokentällä Toivalassa Finavialta vuokratulla tontilla. Tukikohta on tilapäinen ja lääkärihelikopterin arvioidaan toimivan Toivalassa kolmen vuoden ajan. Pysyvää tukikohtaa suunnitellaan Kuopion Kelloniemeen.

Tilapäisissä tukikohdissa toimitaan Kuopion lisäksi toistaiseksi myös Turussa, Oulussa ja Rovaniemellä. FinnHEMSin tavoitteena on luoda vuoteen 2016 mennessä pysyvä tukikohtainfrastruktuuri, joka mahdollistaa pitkäjänteisen ja laadukkaan lääkärihelikopteripalvelun.