Helikopterit pelastivat 14 ihmistä hurrikaani Sandyn upottamasta purjealuksesta (video)

Bounty2_uscgYhdysvaltojen rannikkovartioston Sikorsky MH-60J Jayhawk -helikopterit nostivat maanantaina 14 ihmistä pelastuslautoilta, kun hurrikaani Sandy oli upottanut 60-metrisen täystakiloidun purjealuksen. Kuuluisan HMS Bountyn replika alkoi ottaa vettä sisään ja lopulta upposi. 16 hengen miehistöstä yksi on löydetty kuolleena ja yksi on edelleen kateissa.

Rannikkovartiosto latasi heti YouTubeen harvinaisen videon pelastustoimista (linkki uutisen lopussa). Yksi kameroista on kiinnitetty kopterin vinssiin. Videolla kuuluu myös radioliikenne, jota käydään vinssausten aikana. Useaan otteeseen kuuluu varoitus "altitude, altitude". Voimakas tuuli ja kuuden metrin aallot vaikeuttivat pelastustöitä.

Onnettomuus tapahtui sunnuntai-iltana noin 140 kilometriä Pohjois-Carolinan rannikolta Cape Hatterasin ulkopuolella. Yhteys alukseen menetettiin ja lopulta 5th Coast Guard District vastaanotti EPIRB-hätälähettimen signaalin.

Bounty_uscgRannikkovartioston Lockheed Martin C-130J Hercules -etsintäkone paikallisti mastojaan myöten uponneen aluksen. Miehistö oli siirtynyt kahdelle pelastuslautalle.

Ensimmäinen Coast Guard Air Station Elizabeth Cityn tukikohdasta lähtenyt MH-60J Jayhawk (rannikkovartioston versio BlackHawkista) vinssasi maanantaiaamuna turvaan viisi ihmistä ja toisena paikalle tullut kopteri yhdeksän. US Coast Guardin alukset ja lentokoneet etsivät viimeistä kadoksissa olevaa.

Bounty3_uscgHMS Bounty oli noin 60 metriä pitkä kopio alkuperäisestä kuuluisasta esikuvastaan, jolla tapahtui kapina 1789. Nyt uponnut alus rakennettiin  vuonna 1960 Kapina laivalla -elokuvaa (Mutiny on the Bounty) varten. Pääosassa oli Marlon Brando.

Sittemmin alus on esiintynyt myös Pirates of the Caribbean -sarjan elokuvassa. Vuodesta 2007 se kuitenkin on toiminut koulutusaluksena.

 

MH-60J (6031) vinssaa henkiinjääneitä US Coast Guardin videolla: YouTube

HMS Bountyn kotisivu