Helsinki-Malmin lentoaseman terminaali saa itsenäisyyspäivänä sinivalkoisen juhlavalaistuksen

Malmi_612_2Helsinki-Malmin lentoasema on Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi valaistu sinivalkoiseksi itsenäisyyspäivänä keskiviikkona 6. joulukuuta 2017. Epävarmuuden tilassa toimiva lentokenttä tulee keväällä 2018 jo 80 vuoden ikään.

Helsinki-Malmin lentoaseman merkitys Suomen 100-vuotisessa historiassa on suuri. Lentokenttä toimi viime sotien aikana päätukikohtana Helsingin puolustukselle ja tukijoukoille muualle Suomeen. Ilman Helsinki-Malmia Helsingin kohtalo olisi voinut olla tuhoisa. Sotien jälkeen kentällä on koulutettu suuri osa Suomen liikennelentäjistä ja yleisilmailijoista.

Keväällä tulee kuluneeksi 80 vuotta lentoaseman vihkiäisistä. Lentoaseman vihki vuonna 1938 käyttöönsä tasavallan presidentti Kyösti Kallio lähes 30 000 vieraan juhlassa. Lentokentän ensimmäisen laskeutumisen 80-vuotista merkkipaalua juhlistettiin joulukuussa 2016.

Lentoasema oli pitkään Suomen ykköslentoasema ja on edelleen suomen lentokoulutuksen ja yleisilmailun vilkkain keskus. Tulevaisuus on kuitenkin epävarmalla pohjalla, sillä Helsingin kaupungin johto on suunnitellut lentokentän alueelle yli 10 000 asukkaan lähiötä.

Malmi_612_1Uhasta huolimatta lentotoiminta jatkuu vilkkaana. Malmi on edelleen Suomen toiseksi vilkkain lentokenttä. Syyskuuhun mennessä Malmilta on lennetty 2017 jo 26 383 operaatiota.

Lentoaseman ilmailuyrittäjät ja -kouluttajat ovat vaikeassa tilanteessa lakkautusuhan takia. Toivo elää kuitenkin vahvana Lex Malmi – ja ELY-keskuksessa vireillä olevan suojeluhankkeen ansiosta.

”Varsinkin näin itsenäisyyspäivänä kansalaisten tuki tuntuu hyvältä.  Lakialoitteelle kertyi parissa kuukaudessa kannatus 56067 kansalaiselta mikä on vankka osoitus Helsinki-Malmin tärkeydestä. Aktiivijoukko jatkaa kentän puolustusta talvisodan hengessä", kommentoi Lentoaseman päällikkö Gun Gustavsson.

M80_Hyvonen_puhe1Malmin lentoaseman ystävät ry. on yhdistyksenä ajanut kentän säilyttämistä ilmailukäytössä jo yli 15 vuotta. Kysymys ei ole vain ilmailutoiminnasta, vaan myös historiasta ja kulttuurista.

”Helsinki-Malmin lentoasema on osa suomalaisuutta, kansallista itsetuntoa ja kansallisesti merkittävää kulttuuria. Merkitys ei ole vähentynyt, vaan lentoliikenteen kasvun ansiosta se vain korostuu",  täsmentää MLY:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kentän kansallista merkitystä Suomen 100-vuotispäivänä.

"Haluankin muistuttaa Helsinki-Malmin merkityksestä itsenäisyydelle ja koko Suomelle näin Suomen 100-vuotisjuhlana. Kysymyksessä ovat ilmailu, saavutettavuus, kentän kulttuuriarvo ja kokonaisuus", jatkaa Hyvönen.

Helsinki-Malmin lentoaseman 100-vuotisvalaistus aloitetaan 6.12.2017 kello 14 jälkeen ja se on huipussaan kello 17-18 välillä.

Lue myös: