Malmin lentokentän terminaali julkisivuremonttiin - osa peruskorjaushankkeista valmistumassa

IMG-20200101-WA0003Helsingin kaupungin omistaman Malmin lentokentän historiallisen terminaalirakennuksen julkisivuja korjataan vaiheittain. Nyt toteutetaan töitä sisääntulopihan puolella ensimmäisen kerroksen osalta. Kesällä 2022 käynnistetyt terminaalirakennuksen käyttöä turvaavat korjaukset valmistuvat alkukesän aikana.

Historiallisen Malmi_avajaiset_1938Helsinki-Malmin lentokentän virallisia avajaisia vietettiin 15. toukokuuta 1938. Ensimmäinen lento oli laskeutunut Malmille jo joulukuussa 1936.

Malmin lentoaseman avaaminen muutti lentoliikenteen Suomessa ympärivuotiseksi, kun Aero eli nykyinen Finnair jätti taakseen historiallisen Katajanokan lentosataman.

Malmin lentokentän maamerkiksi valmistui 1938 Martti Välikankaan, Dag Englundin, Vera Rosendahlin ja Onni Ermalan suunnittelema terminaali, joka on nyt siis korjaustoimien kohteena.

Tämän pyöreänäkin tunnetun rakennuksen toteutusta kuvaillaan edistykselliseksi muunneltavuuden osalta, sillä siinä ei ollut kantavia väliseiniä. Kaksi siipiosaa on toteutettu siten, että niitä olisi voinut korottaa yhdellä kerroksella.

Kaupunki kertoo tavoitteekseen palauttaa terminaalin julkisivu alkuperäisen ilmeen mukaiseksi. Työt aloitetaan purkamalla julkisivusta 1960-luvulla lisätty tiiliverhous. Rakennus on korjaustoimien seurauksena tyhjillään, ja verhouksen purkaminen käynnistetään mahdollisimman pian.

Vuonna 1938 valmistunut terminaalirakennus on suojeltu asemakaavassa kaupunkikuvallisesti, rakennustaiteellisesti ja historiallisesti huomattavan arvokkaana rakennuksena.

HF_terminaali_2Korjauksissa julkisivu palautetaan alkuperäisen ilmeen mukaiseksi. Kaupunki kertoo, että sokkeliin tuodaan takaisin graniittiverhous sekä ulkopinta rapataan ja maalataan. Julkisivun uusi rakenne kuitenkin poikkeaa alkuperäisestä, koska alkuperäinen julkisivu ei soveltunut paikallisiin olosuhteisiin. 

Nyt tehtävän julkisivutyön odotetaan valmistuvan elokuun loppuun mennessä.

Korjauksesta saatavan kokemuksen avulla voidaan suunnitella terminaalin muiden julkisivupintojen korjauksia.


Viime kesänä käynnistynyt korjaustyö on valmistumassa

Ennen vuonna 2023 käynnistynyttä peruskorjaushanketta Helsingin kaupungin omistuksessa historiallista terminaalirakennusta on huollettu vain pienimuotoisesti. Kaupungin tekemien selvitysten mukaan edessä on välttämättömiä korjaustoimia, jotka turvaavat rakennuksen pysymisen käyttökunnossa.

HF_terminaaliPeruskorjauksen kohteena ovat erityisesti talon vesi- ja viemäriputkistot, mutta samalla kunnostetaan myös ilmanvaihtojärjestelmää ja sähköteknisiä järjestelmiä. Lisäksi korjataan myös osa julkisivusta sekä vanhat ikkunat ja ovet. Esimerkiksi pihan suihkukaivon kunnostus ei sisältynyt nyt toteutettavaan hankkeeseen.

Kesällä 2023 aloitettuja korjaustoimia viimeistellään ja remontin on määrä valmistua alkukesäksi.

Rakennukseen jää korjausten jälkeenkin kunnostettavaa, ja laaja perusparannus ja loput julkisivukorjaukset tulevat tehtäväksi myöhemmin. Näiden korjausten aikataulu on vielä avoin.


Terminaalin tilat tarjotaan vuokralle korjaustöiden valmistuttua

Helsingin tavoitteena on, että rakennus tarjoaisi palveluita alueen asukkaille ja käyttäjille. Kaupungin mukaan toiminnan tulee tukea lentokentän kehittämistä ja väliaikaiskäyttöä.

Rakennuksessa on tarjolla erisuuruisia toimistokäyttöön soveltuvia huonetiloja ja ravintola, jossa on valmiiksi asennettuna kylmiö. Muut laitteet ja kalusteet jäävät mahdollisen uuden vuokralaisen huolehdittaviksi.

Vuokrattavista tiloista ilmoitetaan aikanaan oikotie.fi -verkkopalvelussa ja esimerkiksi ravintolan vuokraus kilpailutetaan.

HF_vinoristi_paikallaanLentotoiminta Malmilla keskeytyi 14. maaliskuuta 2021

Malmin lentokentän kiitotie suljettiin toistaiseksi 14. maaliskuuta 2021. Tuolloin Malmin lentopaikka oli operaatiomäärältään Suomen toiseksi suurin lentokenttä heti Helsinki-Vantaan jälkeen. Lentopaikan yllä oleva ilmatilarakenne on ennallaan.

Lue myös: