Ylivieskan kaupunginvaltuusto hylkäsi lentokentän myymisen - tavoitteena sen sijaan kehittää kaupunkia

Ylivieska_torniYlivieskan kaupunginvaltuusto hylkäsi selkein äänin kaupunginhallituksen puoltaman hankkeen Ylivieskan lentopaikan myynnistä sähköyhtiö Oy Herrfors Ab:lle. Kaupunginvaltuusto haluaa nähdä lentokentän ja sen alueiden hyödyntämisen yhtenä mahdollisuutena kehittää elinvoimaista ja monipuolista Ylivieskan kaupunkia.

Ylivieskan kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 18. kesäkuuta 2024 hylätä lentopaikan myyntisuunnitelmat selkein äänin. Kaupunginhallitus oli aiemmin kesäkuussa saanut läpi päätöksen, jossa Ylivieskan lentopaikka myytäisiin Oy Herrfors Ab:lle 310 000 eurolla.

Kaupunginvaltuuston päätökseksi tuli Keskustan valtuustoryhmän vastaesitys äänin 28-6, poissa 1. Sen mukaan Oy Herrfors Ab:n lentokentästä tekemää ostotarjousta ei hyväksytä alhaisen hinnan vuoksi. Valtuuston päätöksen mukaisesti se haluaa nähdä lentokentän ja sen alueiden hyödyntämisen yhtenä mahdollisuutena kehittää elinvoimaista ja monipuolista kaupunkia.

Tähän päätökseen lisättiin äänestyspäätöksellä Kokoomuksen valtuustoryhmän toimenpidealoite äänin 18-13, tyhjää 3, poissa 1. sen mukaan lentokentän alue tulee pyrkiä vuokraamaan taloudellisesti tuottavaan toimintaan, esimerkiksi aurinkovoima-alueeksi, jolloin alueesta muodostuisi vuokra- ja kiinteistöverotuloja Ylivieskan kaupungille.

Suomen Ilmailuliiton mukaan Ylivieskan valtuuston 18. kesäkuuta tekemä päätös oli hyvä avaus tulevaisuuden kehitystyölle lentokentän ja sen toimintojen kehittämiselle. Ilmailuliiton edunvalvonnan tärkeänä tehtävänä on pyrkiä turvaamaan lento- ja lennätyspaikat Suomessa.

YlivieskaYlivieska oli tarjonnut lentopaikkaa ostajille julkisessa kaupassa Cloudia-tarjouspalvelussa. Määräaikaan 31. toukokuuta 2024 lentopaikka-alueesta saatiin vain yksi tarjous.

Suomen valtiolla on etuosto-oikeus kiinteistön kaupassa, jos kiinteistön hankkiminen on tarpeen maanpuolustuksen, rajavalvonnan tai rajaturvallisuuden varmistamiseksi taikka alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen takia.

Ylivieskan lentopaikka on maa-alueiltaan noin 82 hehtaarin kokoinen ja sen osa-alueisiin ja rakenteisiin kuuluu asfalttipäällysteinen kiitotie 15/33, jonka mitat ovat 1500 x 30 m (n. 46 291 m2), kiitoalue 1620 x 150 m (75 + 75 m etäisyys keskilinjasta), asfalttipäällysteinen rullaustie (n. 6271 m2), rullaustien suoja-alue sekä metallinen verkkoaita. Lentokenttä mahdollistaisi nykymuodossaankin kaupallisen lentotoiminnan vain pienillä korjaustoimilla.

Lentokentälllä sijaitsee myös lentokentän toimintoja palveleva asemarakennus ja terminaali (kerrosala 171 m2), joka on valmistunut vuonna 1983 sekä ammattiliikenteen kaluston suojarakennus (kerrosala 352 m2), joka on valmistunut vuonna 1984.

Ylivieskan lentoasemalla on Herrfors Nät-Verkko Oy Ab sähköliittymä sekä Ylivieskan Vesiosuuskunnan vesiliittymä.

Ylivieska_asemataso_ja_hallitKiinteistöstä 977-401-104-1 Lentokenttä on vuokrattu maanvuokrasopimuksella noin 1400 m2, alueella on vuokralaisen omistama lentokonesuoja. Kiinteistöstä 977-401-85-0 Lisälento on vuokrattu maanvuokrasopimuksella noin 1000 m2, alueella on vuokralaisen omistuksessa olevia rakennelmia. Lentokenttäalueella sijaitsee Kanair Malmi Oy:n polttoainesäiliö.

Kaupungin mukaan lentokentän ylläpitämiskulut ovat vuosittain keskimäärin noin 30 000 euroa sisältäen rakennuksen lämmityksen, kiinteistönhoidon, lentokentän päällikön palkan, tietoliikennekustannukset ja vakuutukset.

Lue myös: