Helsinki-Vantaan lähestymislennonjohto uudistui

EFHK_APP_1Finavian lennonvarmistusjärjestelmän uudistamisen yhteydessä Helsinki-Vantaan lähestymislennonjohdon työtilat on kokonaan uusittu ergonomisiksi ja moderneiksi. Uusi hiljainen työtila on otettu ilolla vastaan.

Helsingin lähestymislennonjohdon tilat on huolellisesti suunniteltu ja rakennettu ympäri vuorokauden työskentelevää henkilöstöä varten. Lähestymislennonjohdossa on kahdeksan lennonjohtajan työpisteen lisäksi kaksi lennonjohto-operaattorin työpistettä sekä yksi vuoroesimiehen työpiste.

EFHK_APP_2Tutkaesitysjärjestelmä on ranskalaisen ThalesGroupin TopSky, jonka edeltävä versio Eurocat 2000 oli aiemmin käytössä Helsinki-Vantaalla.

Uudessa järjestelmässa on seitsemän erilaista suojausta, joista neljä on sopivia lähestymisalueelle. Kaikki nämä ovat käytössä Helsinki-Vantaalla.

Uudistuksessa päivitettiin myös puhelinjärjestelmä, jonka on valmistanut sveitsiläinen Schmid. Kosketusnäytöllinen ICS 200/6-laite on käytössä useissa lennonjohdoissa ympäri maailman.EFHK_APP_4

Työpisteiden rakenteessa ja laitteiden sijoittelussa on ajateltu kokonaisuutta ja ergonomiaa. Uudet työpisteet mahdollistavat työskentelyn istualtaan tai haluttaessa seisoma-asennossa jopa pisimmille työntekijöille.

Muutosten jälkeen lennonjohtotilassa on jäljellä vain näytöt ja varsinaiset palvelinlaitteet on sijoitettu muualle. Työtila on tämän takia erittäin hiljainen ja lämpökuormakin on pienentynyt. Uudet tilat otettiin käyttöön 23. maaliskuuta 2013.

Muutosten aikana lähestymislennonjohto työskenteli Helsinki-Vantaan luolatiloissa, joista on annettu lennonjohtopalvelua jo 1960-luvulta asti. Nyt nämä päivityksen saaneet luolatilat toimivat nopeasti käyttöönotettavana väistötilana.

EFHK_APP_6Lennonjohdossa työskentelee 84 lennonjohtajaa ja kymmenen lennonjohto-operaattoria. Helsingin lennonjohto on avoinna ympäri vuorokauden ja erilaisia työvuoroja on vuorokaudessa 31.

Myös lennonjohdon uusitut lepo- ja sosiaalitilat on suunniteltu ympärivuorokautiseen operointiin ja henkilöstön toiveita on kuunneltu. Lennonjohtajan vireystila on oltava kunnossa tutkatyöskentelyn aikana ja tauoilla myös silmien lepuuttaminen näyttöpäätetyöskentelystä on tärkeää.

EFHK_APP_5Helsingin lennonjohdon maksimi-operaatiokapasiteetti on 80 operaatiota tunnissa joista lähteviä voi olla enintään 42 tai saapuvia 56 per tunti. Yhden päivän ennätysoperaatiomäärä  on 713 vuodelta 2011. Vuonna 2012 yhden päivän operaatioennätys oli 580.

 

Helsinki-Vantaan lähilennonjohdon modernisointi toteutettiin kesällä 2010.