Helsinki-Vantaan lentoasemalle avattiin hiljainen huone - palvelee vakaumuksesta riippumatta

HH_1(Päivittynyt 25.1. klo 17.50) Helsinki-Vantaan lentoasemalle avattiin Finavian ja Vantaan seurakuntien toteuttaman monikatsomuksellisen yhteistyön tuloksena hiljainen huone. Se on osa lentomatkustajille tarkoitettua uudistunutta Olohuone Majaa. Lentoasema tarjoaa matkustajllle nyt uudenlaisen mahdollisuuden rauhoittumiseen, meditointiin, hiljentymiseen sekä rukoilemiseen. Vastaavia hiljaisia huoneita on lentoasemilla ympäri maailmaa.

HEL_2022_6Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-alueen lähtöporttialueella portilla 52 avattiin 24. tammikuuta  uudistettu Olohuone Maja. Sen yhteydessä on nyt myös hiljainen huone, jollaisia on yli sadalla lentoasemalla ympäri maailmaa.

Helsinki-Vantaan Maja on Finavian mukaan kaikille matkustajille avoin tila, jossa voi rentoutua, hiljentyä ja verrytellä ennen lentomatkaa. Hiljentymishuoneen ja mm. puolapuut sekä rennot lepotuolit sisätävä tila on avoinna ympäri vuorokauden.

HH_5Hiljaisen huoneen avasivat virallisesti Helsingin piispa Teemu Laajasalo ja Finavian Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ulla Lettijeff. Avajaistilaisuudessa oli paikalla eri uskontokuntien edustajia.

Avauspuheessaan Lettijeff korosti lentokentän olevan käyntikortti koko Suomelle ja siksi onkin tärkeää, että matkustajat huomioidaan kokonaisvaltaisesti.

HH_3"Helsinki-Vantaan lentokenttä on yhteinen ylpeytemme - monelle ensimmäinen kokemus Suomesta. Uskonnonvapauden 100-vuotisjuhlavuotena kenttä osoittaa vapautta, vieraanvaraisuutta ja välittämistä maailman kaikista kentistä varmasti hienoimmalla hiljaisella huoneella", kommentoi piista Teemu Laajasalo Facebookissa.

HH_4Finavia kertoo, että hiljaisen huoneen mallintamisessa on hyödynnetty erilaisia hiljaisia tiloja niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Vantaan seurakuntayhtymän lentokenttätyön hankeasiantuntija pappi Hanna Similä mallinsi hiljaisen huoneen kehittelyä varten parikymmentä hiljaista tilaa ja kappelitilaa kotimaassa ja ulkomailla.

HH_ilmasuunnat"Helsinki-Vantaan hiljainen huone on pyritty rakentamaan inklusiiviseksi tilaksi – sellaiseksi, että se ei sulkisi mitään katsomusta ulos. Tätä varten hyödynnettiin hiljaisiin tiloihin liittyvää kansainvälistä tutkimusta sekä haastateltiin useita eri katsomusten edustajia", kertoi Hanna Similä.

Hiljainen huone on aiemminkin ollut osa Helsinki-Vantaan lentoaseman palvelukokonaisuutta. Vuonna 2006 hiljainen huone avattiin silloisen kotimaan terminaalin tuloaulaan. Sittemmin alue tunnettiin terminaalina T1. Nykyisin Helsinki-Vantaalla on vain yksi terminaali.

Tätä aiemmin hiljentymistila on ollut tarjolla ulkomaan lähtevien lentojen alueella, jossa se otettiin käyttöön tammikuussa 1986.

HH_tyynyt_alustatHH_2

 

 

Päivitys 25.1. klo 17.50: Lisätty tieto aiemmista hiljaisista huoneista.