Uudenmaan liiton maakuntahallitus päätti toukokuussa käynnistää Uudenmaan maankäytön kysymykset yhteen kokoavan, aiempaa strategisemman maakuntakaavan valmistelun. Uudenmaan liitto pyrkii rakentamaan ja kehittämään tulevaisuutta 1,6 miljoonan asukkaan metropolimaakuntaan. Uudenmaan liitto on 26 kunnan kuntayhtymä, jonka tehtävät ovat lakisääteisiä.
Työssä on määrä pohtia miten aluesuunnittelussa ja -kehittämisessä voidaan tukea Helsinki-Vantaan toimintaedellytyksiä, lieventää lentotoiminnan haitallisia vaikutuksia sekä löytää kaikkia osapuolia ja näkökulmia jatkossa yhdistävä tapa työskennellä ja ratkaisuja, jotka ovat kaikkien hyväksyttävissä.
Tarkastelualueena on meluvaikutusten osalta Lden 55-60 dBA ja Lden yli 60 dBA alueet sekä Finavian kehitysennusteen (v. 2007) että lainvoimaisen maakuntakaavan mukaisina. Lisäksi tarkastellaan +0.5 tai +1.0 dB puskurivyöhykettä Lden 55-60 dBA (Finavian v. 2007 mukainen kehitysennuste) alueen ympärillä.
Työssä tarkastellaan lentokentän tulevaisuuden kehittymistä ja sitä kautta vaikutuksia kolmen erilaisen skenaarion mukaisesti. Niitä ovat Finavian vuonna 2007 laatima ennuste vuodelle 2025 sekä 12 ja 25 prosenttia suunniteltua voimakkaamman kasvun skenaariot (aiemmin mainitut +0.5 tai +1.0 dB). Lentoliikenteen kasvu ei välttämättä tarkoita lentomelualueen laajenemista. Lentokoneet ja niiden moottorit kehittyvät ja uuden koneet ovat aiempaa hiljaisempia. Finnair on saanut jo laivastoonsa viisi uuden sukupolven erittäin hiljaista Airbus A350-900 -matkustajakonetta. Finnairin odotetaan uusivan lähivuosina myös kapearunkolaivastoaan, jonka vahva vaihtoehto saattaa olla Airbusin uudelleenmoottoroitu kapearunkokone A320neo. HIljaisilla koneilla Helsinki-Vantaalle operoi nykyisin mm. JAL, joka lentää uuden sukupolven Boeing 787 Dreamliner -koneilla. Useat tahot ovat ympäristölupaprosessiin liittyvissä lausunnoissaan ja kannanotoissaan korostaneet ympäristölupahakemuksen ja -päätöksen puutteita maankäyttötiedoissa. Uudenmaan liiton mukaan monen tahon mielestä lentomelualueen muutostenvaikutusta kuntien maankäytön suunnitteluun ja rakentamisen edellytyksiin ei myöskään oltu käsitelty ympäristölupaprosessin kuluessa riittävästi. Tarkastelussa tulee pystyä huomioimaan myös maakuntakaavan edellyttämät pidemmän aikatähtäimen skenaariot lentomelualueen muutoksista ja lentokentän volyymin ja toiminnan kehittymisestä myös pidemmälle kuin vuoteen 2025.
|
|||