Helsinki-Vantaan lentoaseman tax-free-myymälät avautuivat odotetusti myös kotimaan matkustajille

HELDutyFreeSuomen sisällä matkustavien ja Suomeen saapuvien matkustajien ostosmahdollisuudet laajenivat Helsinki-Vantaan lentoaseman myymälöissä. Helmikuussa 2022 tehty lakimuutos mahdollistaa entistä laajemman asioinnin kaikissa lentoaseman liikkeissä. Myynti on edelleen verovaptaa vain EU-alueen ulkopuolelle matkustettaessa.

Finavian lentoasemilla tax-free-myymälöitä on Helsinki-Vantaan lentoaseman Schengen- ja non-Schengen-alueilla. Nyt siis kaikki matkustajat voivat jatkossa ostaa näiden tax-free-myymälöiden tuotteita, kuten makeisia, kosmetiikkaa ja tuliaisia. Toistaiseksi tupakka- ja alkoholituotteita voivat ostaa vain ulkomaille lähtevät matkustajat.

 Kotimaan matkustajien ostoksiin sisältyvät arvonlisä- ja valmisteverot, kuten muihinkin EU-maihin matkustavien ostoksiin. Myynti EU:n ulkopuolelle matkustaville matkustajille on jatkossakin verotonta.

"Hienoa, että kotimaan matkustajien ostosmahdollisuudet lentoasemalla monipuolistuvat! Uskomme, että kotimaiset matkustajat löytävät tax-free-myymälöiden laajan tarjonnan Helsinki-Vantaan lentoasemalla", sanoi Finavian Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupallisen liiketoiminnan johtaja Nora Immonen.

 "Tätä muutosta on odotettu. Suomi on ollut eurooppalaisittain poikkeus, joten esimerkiksi Lappiin Helsinki-Vantaan kautta matkustavan keskieurooppalaisen turistin on ollut vaikea ymmärtää, miksi emme ole voineet myydä hänelle mitään myymälöistämme. Olemme todella iloisia, että pystymme nyt palvelemaan kaikkia lentokentän matkustajia ja tarjoamaan heille laajan valikoiman kansainvälisten huippubrändien ja vahvojen kotimaisten brändien tuotteita asiantuntevien myyjiemme opastamana", kertoi toimitusjohtaja Sini Syväjärvi Dufryn myymälöitä Helsinki-Vantaalla operoivasta WDFG Helsinki Oy:stä.

 Aiemmin lentoasemien tax-free-myymälät ovat voineet myydä arvonlisäverottomia tuotteita vain EU:n ulkopuolelle suuntaaville matkustajille. Tuotteita on voitu myydä myös Suomen ulkopuolelle muihin EU-maihin matkustaville, mutta tällöin myynti on ollut verollista.

 Tax-free-myyntiä koskeva lakimuutos astui voimaan 25. helmikuuta 2022.

Lue myös aikaisempi uutisemme aiheesta: