Helsinki-Vantaan rajatarkastusmäärät kasvussa - päivittäin tehdään noin 11000 ulkorajatarkastusta

Raja_2013_2Ulkorajaliikenteen rajatarkastusten määrä Helsinki-Vantaan lentoasemalla on hienoisessa kasvussa. Vilkas kesälomakausi kesäkuusta elokuuhun kasvatti matkustajamääriä odotetusti. Rajan on ylittänyt vuoden alusta lähtien jo yli puoli miljoonaa Japanin ja Kiinan kansalaista.

Rajatarkastusten määrä ulkorajaliikenteessä on kasvanut viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna noin kaksi prosenttia. Suomalaiset ovat edelleen suurin kansalaisuus ulkorajaliikenteen matkustajamäärissä. Toisena ovat japanilaiset, jotka ylittivät rajan Helsinki-Vantaan lentoasemalla tammi-syyskuun aikana noin 300 000 kertaa.

Verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, japanilaisten matkustajien määrä ulkorajaliikenteessä kasvoi miltei seitsemällä prosentilla. Kolmanneksi suurin kansalaisuus rajanylityksissä ovat kiinalaiset, jotka ylittivät rajan noin 210 000 kertaa kyseisellä ajanjaksolla.

rajatarkastusautomaatti_3Rajatarkastusautomaatteja käytti Helsinki-Vantaan lentoasemalla 1.1.–30.9. välisenä aikana noin 715 000 henkilöä. Tämä on jopa 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013 vastaavana ajanjaksona.

Syyskuun alussa kolmansien maiden kansalaisten automaattisten maastalähtötarkastusten pilotointia laajennettiin koskemaan myös Australian ja Uuden-Seelannin kansalaisia. Pilotointi koski ennestään Japanin, Etelä-Korean, Kanadan ja Yhdysvaltojen kansalaisia.

Ensimmäiset rajatarkastusautomaatit otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla joulukuussa 2010. Käyttäjäkunta on Australin ja Uuden-Seelannin mukaan tulon jälkeen laajentunut koskemaan koko alunperin kerrottua luotettujen maiden listaa.

Finavian toimittamien arvioiden mukaan ulkorajojen lentoliikenteen matkustajamäärät ovat edelleen kasvussa verrattuna viime vuoteen. Loppuvuoden (1.10.–31.12.2014) ennusteissa ulkorajojen matkustajamäärät ovat kokonaisuudessaan noin 1 007 000 matkustajaa, päivittäin keskimäärin 11 000 matkustajaa. Kasvua viime vuoteen on arvion perusteella noin neljä prosenttia. Parhaimmillaan ulkorajaliikenteessä ennustetaan olevan lähes 16 000 matkustajaa yhden päivän aikana.

Lue myös: