Rajatarkastusautomaattien käyttö laajeni myös Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaisiin

Automaattinen_passintarkastusHelsinki-Vantaan lentoasemalla vuodesta 2008 saakka käytössä olleiden rajatarkastusautomaattien käyttö on laajentunut käsittämään myös Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaiset. Joka neljäs matkustaja käytti Helsinki-Vantaalla passintarkastuksessa automaattia vuonna 2013.

Automaattisen rajatarkastuspalvelun käytön mahdollisuus laajenee koskemaan Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaisia 1. Kesäkuuta 2014 alkaen. Finnair lentää New Yorkiin Yhdysvalloissa ja Torontoon Kanadassa. Lisäksi American Airlines on liikennöi kesäisin Chicagoon.

Rajanylitys"Toivomme matkustajapohjan laajentamiselta lisää käyttäjäkokemuksia, jotta tiedämme mihin suuntaan rajatarkastusautomaatteja tarvitsee kehittää", kertoo Helsingin rajatarkastusyksikön päällikkö, komentajakapteeni Pentti Alapelto Lentoposti.fi:lle.

"Matkustajat ovat ottaneet rajatarkastusautomaatit vastaan erittäin hyvin", päättää Alapelto.

Helsinki-Vantaalla ulkorajan ylittäneistä yli neljästä miljoonasta matkustajasta lähes neljännes käytti automaattista rajatarkastuslinjastoa.  Rajatarkastusautomaatteja voivat nykyisin käyttää Euroopan Unioniin ja Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden sekä Sveitsin lisäksi Japanin, Etelä-Korean, Yhdysvaltain ja Kanadan kansalaiset.

Rajavartiolaitoksen käytössä olevat rajatarkastusautomaatit ovat portugalilaisen Vision-Boxin eGate-ratkaisu, jota yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa on muokattu suomalaiseen ympäristöön soveltuvaksi.

Raja_bordercontrolTulevaisuudessa rajatarkastusautomaattien käyttäjäkunnan nähdään laajenevan muihin matalan riskin maihin kuten Australian ja Uuden-Seelannin kansalaisiin. Aikataulua automaattisen rajatarkastustoiminnan laajentamiselle ei ole lyöty lukkoon. Toiminnan laajentaminen on riippuvainen myös kysynnästä ja matkustajavirroista.

Lue myös: