Hornetin seuraajaehdokas Eurofighter Typhoon Rissalan päälentonäytökseen

RAF_Typhoon_1_Photo_Berry_VissersEurofighter Typhoon on varmistunut yhdeksi Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen osanottajista. Konetta edustaa BAE Systems, joka tuo oman osastonsa tapahtumaan. Typhoon on yhteiseurooppalainen hävittäjäkone. Se on mukana myös HX-hankkeessa, jolla etsitään seuraajaa Suomen F/A-18 Hornet -hävittäjille.

 Tour de Sky -nimellä tunnettu lentonäytös järjestetään Rissalan lentokentällä 18.-19. kesäkuuta. Nyt on varmistunut, että siihen osallistuu kaksi Eurofighter Typhoon FGR.4 -hävittäjää.

RAF_Typhoon_3_Photo_Berry_VissersNe tulevat Englannin Royal Air Forcen Lossiemouthin tukikohdasta Skotlannista. Ne kuuluvat 2. Squadroniin, joka on yksi maailman vanhimmista laivueista. Se perustettiin jo 13. toukokuuta 1912.

Kyseessä on vasta toinen kerta kun Typhoon lentää Suomeen. Edellinen esiintyminen tapahtui niin ikään Rissalassa vuonna 2007.

Eurofighteriin johtanut suunnittelu käynnistyi 1980-luvulla ns ECA-hankkeessa (European Combat Aircraft). Siinä olivat mukana Englanti, Ranska, Saksa, Italia ja Espanja.

Eurofighter_1Ranska kuitenkin irtautui Eurofighteristä ja kehitti oman Dassault Rafalensa, joka sekin on mukana HX-hankkeessa. Typhoon nousi ensilennolleen vuonna 1994. Käyttöön kone otettiin 2003.

Kokoonpanolinjoja on neljässä perustajamaassa. Niiden ohella Eurofighter on käytössä Itävallassa, Omanissa ja Saudi-Arabiassa. Uusin asiakas on Kuwait. T.T.

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja Eurofighteristä: