Hurricane ei ehdi Kymiinkään - ilmailuharrastajat pitävät peukkuja Oulun puolesta

Finnish_WWII_Hurricane_paintjob_1Suomen Ilmavoimien sodan aikaisiin väreihin entisöidyn lentokuntoisen Hawker Hurricane -hävittäjän piti olla ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtävänä ensi lauantaina Kymin lentokentän avoimien ovien päivässä. Nyt Karhulan Ilmailukerhon nettisivut kertovat, että koneen vierailu on peruuntunut parin valtion ylilento- ja/tai siirtolentolupien käsittelyaikojen takia.

Sosiaalisessa mediassa on spekuloitu, johtuisiko viivästys koneen suomalaisista sodan aikaisista kansallisuustunnuksista, joissa on sininen hakaristi. Esimerkiksi Saksassa se on kielletty kuvio.

Tunnus ei liity mitenkään toisen maailmansodan natsi-Saksaan vaan on paljon varhaisempaa perua. Kyseessä on Ilmavoimille ensimmäisen koneen vuonna 1918 lahjoittaneen ruotsalaisen kreivi Eric von Rosenin henkilökohtainen onnentunnus, jonka hän maalasi Thulin Typ. D -koneeseen.

Tarkoituksena on siirtolentää Hurricane Englannista Suomeen ainakin Hollannissa ja Tanskassa tehtävien välilaskujen avulla. Reitti ei välttämättä edellytä Saksan ilmatilan käyttöä.

Ainakaan Oulun lentonäytöksen järjestäjillä ei ole tietoa siitä, että viivästys olisi johtunut koneen maalauskaaviosta. Kyseessä voi olla normaali byrokratian rattaiden hidas jauhaminen.

Mikäli lupien saaminen edellyttäisi vanhojen kansallisuustunnuksien peittämistä esimerkiksi tarroilla, se toistaisi historiaa. Vuonna 1940 Ilmavoimille tulossa olleet Hurricanet lennettiin nekin maahamme kansallisuustunnukset piilotettuina. Lisäksi niihin oli maalattu OH-siviilirekisteritunnukset.

Hurricanen piti olla ensimmäistä kertaa esillä Suomessa jo Jämi Fly In -tapahtumassa 19.-20. heinäkuuta. Koneen entisöinti ei kuitenkaan valmistunut ajoissa. Nyt Kymin avoimet ovet oli jo siis toinen peruuntunut ensiesiintyminen.

Seuraavaksi Hurricanea odotetaan Suomen Ilmailuliiton Tour de Sky -päälentonäytökseen Ouluun 9.-10. elokuuta. Jotta hävittäjä voisi lentää viikonlopun näytöksessä, koneen on todennäköisesti ehdittävä paikalle edeltävinä arkipäivinä harjoittelua varten.

Hurricane on myös 16.-17. elokuuta Helsinki-Malmin lentoasemalla järjestettävän Finland International Airshow -tapahtuman esiintyjälistalla.

Karhulan Ilmailukerhon nettisivut

Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös Tour de Sky

Lue lisää suomalaisista Hurricaneista: