Ilmavoimat suihkukoneaikaan siirtänyt Vampire lentää Turun lentonäytöksessä - ohjaimissa Jyri Mattila

Vampire_MattilaTurkulainen taito- ja koelentäjä Jyri Mattila lentää Turun lentonäytöksessä 15.-16. kesäkuuta 2019 Ilmavoimien ensimmäisellä suihkuhävittäjällä eli De Havilland Vampire T.55:llä. Royal Norwegian Air Force Historic Squadronin (Flyvåpnets Historiske Skvadron) konetta lentävä Mattila on ensimmäinen suomalainen Vampire ohjaaja yli 50 vuoteen.

"On aivan uskomatonta päästä esiintymään Suomessa Vampirella ja vieläpä Turussa oman lentokerhon järjestämässä lentonäytöksessä. Vampire siirsi Suomen suihkukoneaikaan, ja istuessani koneen ohjaamoon Vampire suorastaan huokuu tätä historiaa ja tunnen siirtyväni ajassa 60 vuotta taaksepäin suomalaisen suihkukonelentämisen alkuhetkiin", hehkuttaa Mattila.

Vampire_pari_2Edellisen kerran samainen koneyksilö (LN-DHZ, PX-M) nähtiin esiintymässä Suomessa Lappeerannan vuoden 2013 lentonäytöksessä. Tuolloin kone lensi Suomen Ilmavoimien tunnuksin. Turun taivaalla kone nähdään Norjan Ilmavoimien 75-vuotisjuhlallisuuksien myötä maan omissa tunnuksissa.

Kyseinen de Havilland Vampire T.55 on valmistettu lisenssillä Sveitsissä vuonna 1959. Sveitsin Ilmavoimat lensi koneella vuoteen 1990 saakka, jonka jälkeen se huutokaupattiin eteenpäin. Vuonna 2005 koneen osti Flyvåpnets Historiske Skvadron ja sen kotipaikka on Norjan Ryggessä.

Vampire_IlmavoimatTurun lentonäytöksessä koneella lentävä everstiluutnantti Jyri Mattila on Ilmavoimien lentotekniikkalaivueen komentaja, Turun lentokerhon puheenjohtaja ja sekä Turun oma poika.

Ilmavoimien tehtävissä toimiva Mattila on kesäisin päätyönsä ohessa Royal Norwegian Air Force Historic Squadronin Vampire hävittäjällä  lentonäytöksissä pääasiassa Britanniassa.

Royal Norwegian Air Force Historic Squadron on yksityinen lentävien museolentokoneiden kunnostamiseen ja lentämiseen keskittyvä yleishyödyllinen yhteisö. Sen laivastossa on kahden Vampiren lisäksi myös Canadair CT-133 T-Bird sekä Turun lentonäytöksessäkin nähtävä MiG-15UTI.

Vampire_pari_1 Suomen Ilmavoimien ja samalla Suomen suihkukonekausi alkoi, kun kolme Vampire hävittäjää laskeutui Poriin 22.1.1953. Britanniassa suunniteltu ja valmistettu Vampire oli usean muunkin maan ensimmäinen suihkuhävittäjä. Vampire-koneilla suihkukoneaikaan siirtyivät myös mm. Ruotsi ja Norja.

Ilmavoimat lensi Vampireilla vuoteen 1965 saakka, jolloin eversti Aimo Huhtala lensi Tikkakoskella konetyypin viimeisen lennon Suomessa 15. heinäkuuta.

Ilmavoimilla oli käytössään sekä yksipaikkaisia että kaksipaikkaisia Vampireita. Näistä kaksipaikkainen versio oli ensimmäinen heittoistuimilla varustettu lentokone Suomessa.

Vuonna 2013 suihkukoneaikakauteen siirtymisestä oli kulunut 60 vuotta ja tuolloin Porin lentoasemalla paljastettiin Satakunnan Lennoston Kilta ry:n hankkima Vampire-muistomerkki (uutisemme aiheesta: Vampire ujelsi Porin taivaalla suomalaisen suihkulentämisen 60-vuotisjuhlien kunniaksi).

ILMAVE_Koelentokurssi_vampireVuoden 1965 jälkeen suomalainen ohjaaja ei ole lentänyt kotimaisessa yleisötilaisuudessa Vampirea.

Turun taivaalla nähtävä koneyksilö oli kuitenkin mukana Ilmavoimien kevään 2018 koelentokurssilla Tampere-Pirkkalassa (Lue uutisemme aiheesta:Ilmavoimat kouluttaa uusia koelentäjiä - oppivälineinä mm. historiallinen D.H. Vampire ja J-3 Cub).

 Suomessa ei ole lentäviä Vampireita, mutta museoidut lentokoneet ovat esillä Suomen Ilmailumuseon kokoelmissa Vantaalla sekä Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella.


Päälentonäytös Turussa kesäkuussa 2019

Turku Airshow 2019 - logoSuomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytös järjestetään Turun lentoasemalla 15.-16.6.2019. Yleisöllä voi kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja harrasteilmailua.

Suomen Ilmailuliitto ry viettää monin eri tavoin juhlavuottaan. Sen suojelija on Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.

Turun taivaalla esiintyvät kaikki ilmailun eri lajit lennokeista hävittäjiin, ja maanäyttelyssä yleisöllä on mahdollisuus tavata lentäjiä, mekaanikkoja ja ilmailun harrastajia. Ilmailu on kaikille sopiva harrastus tai ammatti, ikään katsomatta.

Ilmavoimat, maavoimien ilmailu sekä Rajavartiolaitoksen Vartiolentolaivue ovat kaikki vahvasti mukana näytöksessä.

SIL100vIlmavoimien Hornetin seuraajaehdokasyritykset HX-hankkeessa ovat kaikki vahvistaneet osallistuvansa Turun lentonäytökseen. BAE Systems, Boeing, Dassault, Lockheed Martin ja Saab esittelevät omia ehdokkaitaan Hornetin seuraajaksi.

Näytökseen osallistuvasta muusta lentokalustosta kerrotaan lisää kevään aikana. Ulkomaiset sotilaskoneet varmistuvat keväällä 2019.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhlalentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton jäsenkerho.

Lue myös: