Ilmavoimien Hawk-kaluston lentokielto on purettu

MLU_HW_2Ilmavoimien BAe Hawk -suihkuharjoituskoneita koskenut lentokielto on purettu. Keskiviikkona 13. marraskuuta tapahtuneen lento-onnettomuuden vuoksi asetetulle kiellolle ei ole enää tarvetta. Tutkimusten mukaan heittoistuimessa ei ole ollut vikaa.

  "Havaintojemme perusteella tekninen vika menehtyneen ohjaajan heittoistuimessa on voitu sulkea pois", kertoo onnettomuustutkintaryhmän johtaja majuri Mikko Pekkala.

"Näkemyksemme on, että BAe Hawk-kaluston lentokieltoa ei ole tarpeellista jatkaa".

Onnettomuustutkintaryhmä on tänään keskittynyt kenttätyöskentelyyn koneiden putoamispaikalla. Alue on edelleen eristetty, ja lentokieltoa sen yläpuolisessa ilmatilassa jatketaan toistaiseksi.

Kauhavan varuskunnan virka-apuosasto tukee onnettomuustutkintaryhmän työtä. Noin 50 varusmiehen vahvuinen virka-apuosasto vastaa alueen eristyksestä ja vartioinnista sekä osallistuu maastoetsintöihin palkatun henkilöstön johdolla.

MLU_HW_4"Päivän aikana olemme jatkaneet onnettomuuskoneiden irto-osien paikantamista, dokumentoimista ja keräämistä. Lumi- ja räntäsade ovat vaikeuttaneet maastossa työskentelyä jonkin verran", kertoo majuri Pekkala. Lisäksi päivän kuluessa on tehty lisää silminnäkijöiden haastatteluja.

Kaksi Ilmavoimien Hawk Mk66 -suihkuharjoituskonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhossa, Salamajärven alueella Keski-Pohjanmaalla. Koneet olivat suorittamassa koulutusohjelman mukaista kaartotaisteluharjoitusta.

Toisen onnettomuuskoneen ohjaaja menehtyi turmassa. Toisen koneen ohjaaja on vielä sairaalahoidossa. Hoitavan lääkärin antaman tiedon mukaan hänellä ei ole hengenvaaraa.

Kolmas harjoitukseen osallistunut kone tuli turvallisesti laskuun.

Lento-onnettomuuteen liittyvästä tiedottamisesta vastaa onnettomuustutkintaryhmä. Majuri Mikko Pekkalan johtamassa ryhmässä on lääkäri- , poliisi- ja ohjaajajäsenten lisäksi tekninen asiantuntija sekä Sotilasilmailun viranomaisyksikön edustaja.