Ilmavoimille esitetään monitoimihävittäjän hankintaa ja ilmatorjunnan suorityskyvyn parantamista

TU_la_HN_1Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetin korvaajaa selvittänyt työryhmä esittää, että nykykaluston suorituskyky korvataan monitoimihävittäjään perustuvalla ratkaisulla. Suorituskykyä on määrä täydentää myös ilmatorjunnan suorituskyvyillä.

Esiselvitystyöryhmän mukaan monitoimihävittäjien suorituskyvyillä on merkittävä rooli muodostettaessa ennaltaehkäisevää kynnystä Suomen joutumiselle sotilaallisen voimankäytön tai hyökkäyksen kohteeksi. Hävittäjäkaluston suorituskyky on välttämätön osa ilmapuolustusta sekä puolustusvoimien kykyä vaikuttaa tulenkäytöllä maalla ja merellä oleviin kohteisiin.

Raportti_1Työryhmä luovutti raporttinsa puolustusministeri Jussi Niinistölle valtioneuvoston tiedotustilassa 11. kesäkuuta 2015.

Työryhmän raportin mukaan monitoimihävittäjien suorituskyvyillä on merkittävä rooli muodostettaessa ennaltaehkäisevää kynnystä Suomen joutumiselle sotilaallisen voimankäytön tai hyökkäyksen kohteeksi.

Tarve ja mahdollisuudet miehittämättömien ilma-alusjärjestelmien ja muiden täydentävien suorituskykyjen hankkimiseksi tulee esiselvityksen mukaan analysoida myöhemmin.

Ilmavoimien nykyisen Hornet-kaluston suunniteltu elinkaari päättyy ensi vuosikymmenen loppuun mennessä. Sen  suorituskykyä ei voida korvata pelkästään ilmatorjunnalla tai miehittämättömillä ilma-aluksilla, koska molemmat järjestelmät kattaisivat vain osan Hornetin suorituskyvystä.

PuranenKyseessä on noin 15 vuoden projekti. Esiselvitystyöryhmän mukaan hanke pitää käynnistää viimeistään syksyllä 2015. Hankkeeseen liittyvät päätökset tieto- ja tarjouspyynnöistä pitää tehdä tällä vaalikaudella ja varsinainen hankintapäätös 2020-luvun alussa.

Vaihtoehtoina Suomen Ilmavoimien seuraavaksi hävittäjäksi voisivat olla mm. Saabin JAS Gripen E, Lockheed Martinin F-35, Eurofighter GmbH:n Typhoon, Boeing Super Hornet ja Dassaultin Rafale.

Loppuraportti: Esiselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta (PDF-tiedosto)

Lue myös: