Intian ilmavoimien Surya Kiran -ryhmän Hawkit törmäsivät - yksi kuoli

Surya_Kiran_hawk_India_defence_forcesIntian ilmavoimien Surya Kiran -taitolentoryhmän kaksi BAE Systems Hawk -konetta törmäsi toisiinsa harjoituslennolla 19. helmikuuta noin kello 11.50 paikallista aikaa. Koneissa oli yhteensä kolme ihmistä ja ainakin yksi heistä on menehtynyt. Ryhmä harjoitteli Aero India -ilmailunäyttelyä varten.

Surya Kiran ryhmässä lentää yhdeksän BAE Systems Hawk Mk.132 -suihkuharjoituskonetta (otsikkokuvassa). Onnettomuus tapahtui Bengalurussa lähellä Yelahankan lentotukikohtaa kun kaksi Hawkia lensi ns peilikuvana eli toinen oli toista hieman ylempänä selkälennossa (ns. Mirror Pass).

Ylempi kone painui liian alas ja törmäsi alempaan (video upotetussa Tweetissä alla). Toisen Hawkin eturunko katkesi ja toisesta irtosi sivuvakaaja. Molemmat syöksyivät maahan ja syttyivät palamaan.

Surya_kiran_2007_Premshree_PillaiKaksi lentäjistä käytti heittoistuinta ja selvisi hengissä silti kuitenkin loukkaantuen. Kolmas tuli koneensa mukana maahan ja sai surmansa.

Surya Kiran -ryhmä (Auringon säteet) on perustettu 1996 ja se on vuodesta 2017 lentänyt BAE Systems Hawk Mk132 -koneilla. Aiemmin se lensi vuoteen 2011 asti intialaisilla HAL HJT-16 Kiran -suihkuharjoituskoneilla (kuvassa yllä) Vuosina 2011 - 2017 ryhmä oli tauolla. T.T.