Viidennen sukupolven Suhoi Su-57 -hävittäjä tuhoutui maahansyöksyssä Habarovskin alueella

Su57_1Häiveominaisuuksilla varustettu venäläinen Suhoi Su-57 (T-50, PAK FA) -hävittäjä on tuhoutunut maahansyöksyssä Venäjän kaukoidässä Habarovskin alueella. Lentäjä pelastautui heittoistuimen avulla, kertoo uutistoimisto TASS.

Su-57 -hävittäjän kerrotaan syöksyneen maahan kesken valmistajan koelennon Komsomolsk-on-Amurissa 24. joulukuuta 2019. Lentäjän kerrotaan pelastautuneen heittoistuimella eikä hän loukkaantunut turmassa.

Maahansyöksy tapahtui United Aircraft Corporationin (UAC) mukaan 111 kilometrin päässä tukikohdasta. Mi-8-helikopteri pelasti ohjaajan maastosta.

Asiaa lähellä olevien TASS:lle raportoivien nimettömien lähteiden mukaan turma olisi aiheutunut ohjausjärjestelmään tulleesta viasta.

Kyseessä on ensimmäinen Su-57 -hävittäjälle tapahtunut lento-onnettomuus. Aiemmin yksi koelentokone on vaurioitunut maassa moottoripalon seurauksena.

Aiemmin T-50 ja PAK FA -nimillä tunnettu 5. sukupolven Suhoi Su-57 on Venäjän lentokoneteollisuuden vastaus Yhdysvaltain F-22 Raptor -ilmaherruushävittäjälle. Venäjän uusin taistelukone sai marraskuussa 2019 NATO-koodinimen Felon. Se on ollut osallisena jo taistelutehtävissäkin Syyrian alueella.

Suhoin odotetaan toimittavan jopa lähes 70 Su-57 -hävittäjää Venäjän Ilmavoimille ja laivastolle vuoteen 2028 mennessä. Kyseessä on ensimmäinen venäläisvalmisteinen häivehävittäjä. Aseistukseksi on tulossa mm. hypersoonisia ohjuksia.

su57_2Ensilentonsa konetyyppi teki tammikuussa 2010 ja ensimmäisten toimitusten on odotettu tapahtuvan vuoden 2019 tai 2020 aikana. Koelentokoneita on eri lähteiden mukaan valmistettu kymmenkunta.

Eri lähteissä on myös arvioitu nyt tuhoutuneen hävittäjän olleen juuri ensimmäisenä Venäjän ilmavoimille toimitettava koneyksilö (51001, sininen 01). 

Kyseessä on jo neljäs turma joulukuun 2019 aikana Venäjän sotilasilmailun parissa.