Venäjän ilmavoimat 100 vuotta: Putin lupasi 600 taistelukonetta ja 1000 kopteria

Su-34_SukhoiVenäjän ilmavoimien satavuotisjuhlia on vietetty viikonloppuna suuren lentonäytöksen merkeissä Zhukovskyn lentotukikohdassa lähellä Moskovaa. Lauantain kutsuvieraspäivänä puhunut presidentti Vladimir Putin lupasi ilmavoimille 600 uutta taistelukonetta ennen vuotta 2020. Lisäksi hankitaan 1000 helikopteria. Varoja käytetään myös olemassa olevan kaluston päivittämiseen.

Rahaa koneisiin arvioidaan tarvittavan ainakin 600 miljardia euroa. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen rahoitus lopahti ja uushankinnat käytännössä loppuivat.

Tuotantokatkos merkitsi myös osaamisen häviämistä lentokoneteollisuudesta. Presidentti Putin kiittikin puheessaan työväkeä, joka on jaksanut pysyä alalla.

Silti uusien hankkeiden käynnistäminen ei ole ollut helppoa. Apuna ovat olleet vientitilaukset, joiden avulla tuotantolinjoja on pidetty käynnissä 90-luvun ja 2000-luvun alun vaikeiden vuosien yli.

Nyt öljystä saatavien tuottojen myötä uutta kalustoa on alettu saada riviin. Viime vuonna toimitettiin jo 120 konetta.

Nyt kuluvana vuonna ilmavoimat saa 160 uutta konetta. Niihin kuuluu mm. kuvan Sukhoi Su-34, joita tänä vuonna saadaan aiemmin toimitettujen ohella vielä 12 lisää. Lisäksi panostetaan täsmäaseisiin sekä elektronisen sodankäynnin kykyyn.

Ilmavoimien 100-vuotislentonäytöksen aluksi esiteltiin historiallisia konetyyppejä. Tulevaisuutta edusti Sukhoi T-50 -stealth-hävittäjä.

Lentonäytös  keräsi runsaasti ulkomaisia konevieraita. Paikalla oli mm. Red Arrows ja Frecce Tricolori -suihkutaitolentoryhmät. Suomesta oli mukana Midnight Hawks

Luonnollisesti taivaalla nähtiin kattava esittely 100-vuotiaan päivänsankarin kalustoa, mm raskaita Tupolev Tu-160 -pommikoneita. Näytöksen päätteeksi Su-27- ja MiG-29-hävittäjät yhdessä Su-25-rynnäkkökoneiden kanssa muodostivat taivaalle luvun 100. Finaaliksi Su-25:t vetivät taivaalle Venäjän lipun väriset savujuovat.

Lauantaina konekavalkadia ihailivat kutsuvieraat. Paikalla oli venäläisten merkkihenkilöiden ohella mm. 80 maan ilmavoimien komentajat.

100-vuotisnäytöksen yleisöpäivä oli sunnuntaina. Liput olivat ilmaisia, mutta ne piti varata etukäteen tapahtuman nettisivujen kautta. Lentonäytöstä pystyi myös seuraamaan live-streamina internetissä.

 Kuvia näytöksen harjoituksista: forums.airshows.co.uk

 

Lue myös: